Sivut

perjantai 20. marraskuuta 2020

Poliittinen raha kiertää säätiöiden kautta

Suomenkuvalehti julkaisi mielipiteen: "Säätiö voi ostaa vaikutusvaltaa"
SK Mielipide 9.10.2009 04:14. Kirjoittaja oli Sakari Suutarinen, dosentti Jyväskylän yliopistosta.

Suutarinen kertoo esimerkin Vapaan koulutuksen tukisäätiön (VKTS) toiminnasta, "vasemmistolaisen" koulupoliitiikan vastustamiseksi.
Kierrätetyllä elinkeinoelämän taloudellisellä tuella varustettiin n. 300 hengen  poliitikoista ja virkamiehistä koottu ryhmä (organisaatio), jonka edustajat olivat sitoutuneet toteuttamaan säätiön tavoitteita. 

"Eteenpäin pyrkivät virkamiehet, poliitikot ja tutkijat ymmärsivät pian, mitä tukea VKTS pystyi heille antamaan. Säätiö keräsi poliittisesti luokitettuja nimilistoja virkamiehistä ja yliopistoväestä. Se vaikutti nimityspolitiikkaan ja rahanjakoon."

Säätiöitä on käytetty laajasti hyväksi poliittisten tavoitteiden ujuttamisessa hallintoelimiin. Tunnetuin esimerkki lienee "Nuorisosäätiö", jonka sotkuja selviteltiin ainakin 2016 alkaen. Viimeisempiä selvityksiä julkaistiin 2019 ja marraskuussa 2020 (YLE: Valtion mitta tuli Nuorisosäätiön kanssa täyteen – miljoonat takaisin valtiolle, ministeri harvinaisesta päätöksestä: "asumisen jatko turvattu").
Rakennusliikkeet olivat vahvasti mukana rahoitustoiminnassa. "Rakennusliike antoi lähes 200 000 euron lainan keskustavaikuttajien yhtiölle – tavoitteena oli perustaa 'uusi Nuorisosäätiö'". (MOT 05.11.2018)   Tyypillistä on, että raha ei kulje suoraan, vaan eri rakenteiden kautta.
Poliittiset puolueet ovat vankasti omistussuhteissa useissa rakennusliikkeissä, jotka sitten ohjaavat, esimerkiksi kaavoitusta, poliitikkojensa ja virkamiestensä kautta.

MITEN SÄÄTIÖIDEN VALTA NÄKYY (lainaukset Politiikasta sivustolta "Mikä on säätiöiden tehtävä")
Tutkimusta rahoittavat säätiöt ohjaavat tutkimusta omien intressiensä mukaan. Intressin vastaista tutkimusta tai toimintaa ei tueta.

"... suurimmat toimijat ovat Suomen Kulttuurirahasto (55 miljoonaa vuonna 2018) ja ruotsinkielistä tiedettä ja kulttuuria tukevat Svenska Kulturfonden ja Svenska Litteratursällskapet (yhdessä 46,9 miljoonaa vuonna 2018)." (Kulttuurirahasto tukee tieteen ja taiteen tekijöitä – yksityishenkilöitä, että työryhmiä. "Haluamme tarjota mahdollisuuden myös laajoihin kulttuurihankkeisiin tukemalla niitä mittavin apurahoin". Kahdessa jälkimmäisessä, kyseessä on selkeästi ja rehellisesti kielipoliittisesti painottuneet säätiöt)

"Näiden jättien jälkeen huomattavimpia rahoittajia ovat Koneen (31,8 miljoonaa vuonna 2018, rahaston tarkoituskuvaus: "parantaa maailmaa luomalla edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille".), Jane ja Aatos Erkon (28,3 miljoonaa vuonna 2018, tieteen ja taiteen tukemiseen, sekä Tulevaisuuden tekijät -ohjelma, yhteistyössä Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kanssa. "Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää alan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä"), sekä Sigrid Juséliuksen (18 miljoonaa vuonna 2018. Vuden 2021 apuraha on suunnattu kahdelle eri kohderyhmälle lääketieteelliseen tutkimukseen: varttuneet tutkijat ja nuoret ryhmänjohtajat) säätiöt." (Taiteen rahoitusta käytetään yleisesti yrityksen imagon nostatus tarkoituksiin. Taide on ollut myös aina hyvä sijoituskohde)

"Kymmenen suurimman säätiörahoittajan ryhmään kuuluvat myös Åbo Akademin (17,8 miljoonaa vuonna 2018) sekä Jenny ja Antti Wihurin (12 miljoonaa vuonna 2018) säätiöt kuten myös Syöpäsäätiö (11 miljoonaa vuonna 2018)." (Syöpäsäätiö tukee syöpätutkimusta)

Åbo Akademin säätiö tukee opintoja ja tutkimusta, sekä henkilökunnan toimintaa.

"Jenny ja Antti Wihurin rahasto rakentaa hyvinvoivan yhteiskunnan perusedellytyksiä mahdollistamalla tiedettä, taidetta ja yhteiskunnallista toimintaa."

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. En ollutkaan tietoinen, että Suomessakin tällaista tapahtuu säätiöiden kautta. Näyttää siltä, että kannattaisi säätiö- ja yhdistysoikeus laittaa suurennuslasin alle oikein kunnolla. Täytynee kysyä neuvoa alan ammattilaiselta ennen kuin laittaa lusikkaansa minkään säätiön soppaan. https://www.larpes.fi/asianajopalvelut/saatio--ja-yhdistysoikeus

    VastaaPoista