Kruunuvuorenrantaa rakennettaessa, alkoi kuulua huhuja kannattavasta sijoittamisesta syntyviin asuntoihin. Neliöhinnat tulevat pomppaamaan, kun Kruunusillat valmistuu. Asuntoja ei alunperin tarkoitettukaan nuorten uusien perheiden asunnoiksi vaan sijoittajille. Näin tapahtuu pitkin ratikkalinjaa. Ennalta rakennetut asunnot ovat sijoituskohteita.
Suurissa hankkeissa liikkuu suuret rahat ja niissä tahtoo piillä suuri välistävedon mahdollisuus. Esimerkkejä kaupunkimme historiasta löytyy useita. On syytä seurata tarkkaan miten siltahankkeen urakat jaetaan ja kenelle ja millä perusteella. Kilpailutetaanko rakennusfirmoja tasapuolisesti? Esitetäänkö epämääräisiä kriteereitä, joilla sopimukset uitetaan halutun toimijan haaviin? Tehdäänkö ennakkovalintaa, kaventaen tarjoajien mahdollisuuksia? Annetaanko kustannusten ylittyä toteutusvaiheessa, epämääräisin perustein?
Tulemee varmasti Kruunusiltojen rakentamisen yhteydessä kuulemaan lukuisia selityksiä, kuinka merenpohja olikin niin arvaamaton, tai ei oltu huomioitu sitä sun tätä. Jos pohjatyöt kustannuslaskentaa varten on tehty huolella, ei yllätyksiä suurissa määrin voi syntyä. Ei ainakaan olisi mitään syytä syntyä. Sellainen osoittaa rakentajan ammattitaidottomuutta ja sellaisia rakentajia tulee välttää. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska poliittisilla puolueilla on omat vankan suhteensa rakennusfirmoihin, joiden kautta hyvää itselle jaetaan.
Kun kaupunkimme (Helsinki) organisaatiossa hankkeet valmistellaan ja hyväksytään samojen puolueiden ja osin samojen henkilöiden avulla, kaikki sumpliminen tarjouskilpailuissa on mahdollista. Puoluekuri takaa, että päätös on sama kautta päätösketjun. On suorastaan pöyristyttävää kuvitella, että tällainen hyväksymisjärjestelmä toimisi kaupunkilaisten edunvalvojana.
Linkkeinä kaksi uutta kirjoitusta aiheesta puolesta ja vastaan.
https://www.helsinginuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/3882685
https://www.helsinginuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/3737425
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti