Sivut

sunnuntai 26. toukokuuta 2024

MITEN KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTA VALVOO PURKUTYÖMAITA?

 Vaikutelmaksi on jäänyt, että valvontaa ei juurikaan tapahdu, jollei naapuriston asukkaat valita suojaamattomista purkutyömaista.

Ihmettelin jo vuonna 2021 tapahtunutta avopurkua, osoitteessa Aleksis Kiven katu 5.
Suunnattomat kalkkipölypilvet leijailivat joka kerta, kun kerroksia sortui kauhakuormaajan avustamana.
Työmaan pääurakoitsija oli ja on edelleenkin (2024) ICC Puolimatka.

https://www.ncc.fi/projektit/project-boost-c5-helsinki/liikennejarjestelyt/

Kun osakeen omistajana olevassa talossa tehtiin julkisivuremonttia, seinäpintaa purettaessa julkisivu oli huputettuna, koska Helsingin kaupungissa muuratut julkisivut sisälsivät asbestia. Asbesti tunnetaan erittäin vaarallisena hengitettynä.
Jo kalkkipöly aiheuttaa pölykeuhkon ja tuottaa hengitystieongelmaisille vaikeuksia.

Katteen takana purkaa seiniä vastuuntuntoinen urakoitsija. Mutta ei näköjään NCC Puolimatka.

Ainakin toinen vastaava purkutyö ilman suojakatetta on tehty Helsingissä Käsityöläistie 27 osoitteessa. VARTE Oy  sai purettua osan rakennusten julkisivuista ilman katteita (HU 22.5.2024), koska kaupunkimme rakennusvalvonta nukkui jälleen.  https://www.varte.fi/varte/ajankohtaista/varte-urakoi-hekalle-tapulikaupunkiin. ja https://www.varte.fi/kasityolaisentie27-saasuojaus

Näitä tapauksia lienee useampiakin kaupungissamme.

Mielenkiintoista on, että esiin ongelma on nostettu "sääsuojauksen" nimissä.
Ilman muuta, jos rakennusta remontoidaan, on oleellista, että pohjaseinäpinta ei pääse kastumaan*) ja idättämään home ja sieni-itiöitä rakenteissa MUTTA tuo ympäristöhaitta purkutöissä on varmasti yhtä huomionarvoinen seikka. Helsingin kaupunki ei laske pölyhaitoille altistuvien terveydelle minkäänlaista arvoa.

*) LAINAUS: https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/122433/HarjulaElina.pdf

"Sääolosuhteilla on vaikutusta rakentamiseen. Sateet esimerkiksi kastelevat rakennusmateriaaleja estäen jopa niiden käytön. Aurinko, tuuli ja pakkanen puolestaan vaikuttavat negatiivisesti muun muassa suojaamattoman betonin lujuudenkehitykseen. Huono sää voi johtaa työntekijöiden työtehon alenemiseen ja keskeytyksiin vaikuttaen aikatauluun. Talvi aiheuttaa lisätöitä ja mahdollisesti joudutaan käyttämään pakkasen kestäviä materiaaleja. Työmaan suojaustarpeet koskevat siis materiaaleja, rakenteita, tarvikkeita ja työntekijöitä."

Pitkään on ollut tiedossa, että gryndereillä ja Helsingin kaavoitus- ja rakennusvalvontaviranomaisilla on tiivis yhteistyö ja yhteisymmärrys voiton maksimoinnin menetelmistä.
Kaavoituksesta se alkaa. Lähes jokainen kaava haetaan ylitettäväksi uudessa rakennusluvassa ja kun ylitys on liian suuri, tehdään KYMPin toimesta auliisti kaavamuutos. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti