Sivut

keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Miten Laajasalon urheilupuisto myytiin

Kun Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluosastolla halutaan ohjailla rakentaminen "oikeisiin" käsiin, se tapahtuu kilpailutusta kaventamalla. Poliittiset päätökset pönkittävät partnerin valintaa lopputuloksesta piittaamatta. Muutama lähiaikojen yhden tarjouksen esimerkki: Kalasatama ja Redi, ja nyt Laajasalon urheilupuistoon rakennettava Ratikkahalli.

Urheilupuiston ratikkahalliprojekti uitettiin Lehdon käsiin rajaamalla kilpailutus sopivasti "yhden tarjouksen" taktiikalla. MITEN VOI OLLA MAHDOLLISTA normaalitilanteessa, että näin merkittäviin hankkeisiin ei saada kuin yksi tarjous?
Ei siihen paljon vaihtoehtoja jää. Joko muut rakennuttajat näkevät, että urheilupuistoon ja kulttuurihistoriallisesti merkittävälle alueelle rakentaminen on MORAALITONTA ja imagollinen riski (ei moraali kyllä yleensä ole rakennusbusineksessa paljoa painanut), tai sitten poliittisissa kabinettipäätöksissä on poikien ja tyttöjen kesken sovittu, että Lehdolle tämä homma nyt menee ja pulinat pois.

Katsotaampa millaisilla referensseillä Lehto kisan on "voittanut". Minkä tason Helsingin kaupungin kumppanirakentajatoimijoista nyt on kysymys.
Uusin (ratikkahallinalueen) voittaja Lehto Oy paaluttaa Oulussa naapuritalon nurin:  (Kaleva). "Rakennusvalvonta vaatii Lehto Asunnoilta ulkopuolisen tarkastuksen teettämistä Albertinkadun painuneen kerrostalon tuentasuunnitelmista. Lehto Asuntojen aluejohtaja Markku Sauvola sanoo, että työmaan naapuritalon tuentasuunnitelmien tarkastusvaade tuli "pienenä yllätyksenä". Sauvolan mukaan toimenpide ei hidasta tulevan Marskinpuisto-kerrostalon valmistumista vuonna 2020."
Ja Lehto Oy on myös ”ammattitaidostaan” tarkka  (Tekniikka ja Talous) vai onko kyse ihan vain voiton maksimoinnista? Otaksun, että viimeisestä on kyse, kun vertaa edelliseen Kalevan uutiseen. Lehto Oy rakentaa myös Helsingin Kalasataman alueelle  (Rakennuslehti) Kalasatamassakin tarvittanee paalutusta jossa Lehto on kunnostautunut. Pahat kielet kertovat myös, että Lehto keikkuu konkurssin partaalla mutta ei hätää, rakennusoikeusksille löytyy aina innokkaita ostajia ja Lehto saa kenties jälleen itsensä tolpilleen Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelulautakunnan ansiokkaalla avustuksella.
Onko kaupunkimme politikkojen tehtävänä tukea rakennuttajia, vaiko rakennuttaa edullisia asuntoja asuntioa tarvitseville, EI SIJOITTAJILLE?

Lehto Oy:n "menestyksestä" on useita muitakin uutisia ja kommentteja verkossa.
Kun kyseessä on erityisen suuri työmaa, onko järkevää valita sen toteuttajaksi rahoitustaustaltaan ja maineeltaan epävarnma yritys?

Kauppalehti (useita artikkeleita)

Rakennuslehti

Talouselämä

Iiltasanomat

Kaleva



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti