Sivut

perjantai 6. maaliskuuta 2020

Maan tapa


Maan Tapa 2015 Tammi.

Kirjan alkusanoista poimittua ja kommentoitua:

Jarmo Korhonen:
"Onneksi Suomessa ei ole kuolemantuomiota, koska syytönkin voitaisiin ottaa mielivaltaisesti hengiltä"

Hannu Kuukkanen: Olen Korhosen kanssa 100% samaa mieltä - perustellusti.
Elinkautiseen korkein oikeus on yltänyt kevyesti mm. tapaus Lehikoinen vastaan AsOy Lauttasaarentie 4. Lehikoinen on roikkunut yli 30 vuotta laittomien päätösten aiheuttamassa taloudellisessa ja henkisessä hirressä. Kaikki alkoi hyvävelioikeudenkäynnillä (AsOy:ssä asui hovioikeudentuomari) jossa vastoin omistusasiakirjoja, tehtiin AsOy:lle myönteinen hovioikeuden päätös ja KKO valitustie tukittiin. Kuvaan astuivat myös poliittisen vaikutuksen kautta, oikeusasiamies oikeusministeriötä myöden.

Jarmo Korhonen: "On tärkeää, että lukija ymmärtää median olleen osa maan tapaa."

Hannu Kuukkanen: Tämän olen myös omakohtaisesti kokenut, yrittäessäni saada viestiä tästä em. tapauksesta median käsiteltäväksi. Sellaista juttua ei julkaista, jossa arvostellaan oikeuslaitoksen toimia (olivatpa ne kuinka laittomia tahansa). Jos ja kun poliittisia tahoja on kaiken lisäksi sekaantunut tapaukseen, kirjoittelu siirtyy vääjäämättä jätteidenkäsittelyn huoleksi.

Jarmo Korhonen: "Anoin myös apurahaa WSOY:n kirjallisuussäätiöltä, mutta sitä ei myönnetty."

Hannu Kuukkanen: Tämä on täysin ymmärrettävää. Kirjoituksesta ei selviä, mihin aikaan hakemus tehtiin mutta jos Sanoma Oyn aikoihin, tuskin suurpääoman omistama/hallitsema mediatalo olisi halunnut kustantaa, suurpääoman hyvävelitoiminnalle haittaa tuottavaa kirjallisuutta.

Tammi keräsi pisteet kotiin kustantamalla demokraattisesti kaikkien puolueiden vaalitukisotkuja selvittelevän teoksen. Kiitokset ja suuri kunnia Tammen kustannusjohdolle. Talo oli kustannuspäätöksen aikoihin, kenties, siirtynyt jo Suomen puolueista riippumattomammalle Bonniersille (v.2011)?

Vuodesta 2011 molemmat kustanatamot ovat siirtyneet ruotasalaisen Bonnierin omistuksen.
"Vuosina 1999–2011 WSOY kuului Sanoma-konserniin. Keväästä 2011 alkaen WSOY on ollut ruotsalaisen mediakonserni Bonnierin omistuksessa..." (Wikipedia)
"Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta..." (Wikipedia)

Tammen historiallinen tausta liittyy vahvasti poliittiseen vasemmistoon ja työväenliikkeeseen: "Kustannusosakeyhtiö Tammi on perustettu 3. kesäkuuta 1941. Lähtökohtana oli edistysmieliseksi osuustoiminnaksi ilmoittautuneen ryhmän tarve saada markkinoille yleisestä linjasta poikkeavaa kirjallisuutta. Jatkosodan alkaminen kuitenkin keskeytti toiminnan ennen kuin se ehti alkaa. Tammen uusi perustava yhtiökokous pidettiin 6. toukokuuta 1943. Yhtiön perustajiksi tulivat Kulutusosuuskuntien Keskusliitto, Osuustukkukauppa, Elanto ja Kansa, jotka omistivat osakkeista yhteensä 90 prosenttia sekä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto ja Työväen Sivistysliitto.[6] Merkittävästi kustantamon perustamiseen vaikutti sosialidemokraattien voimahahmo Väinö Tanner." (Wikipedia)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tammi_(kirjankustantamo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti