perjantai 1. heinäkuuta 2016

Björkman ja Etera tarvitsevat lisää rahaa
HS Talous http://www.hs.fi/talous/a1467000634130

Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman kertoo:

Helsingin Sanomat kertoo Björkmanin suulla, että eläkeriskiä pitäisi jakaa kansalle
Suomalaisten palkansaajien vastuuta eläkesäästöistään voisi lisätä, sanoo työvakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman” Helsingin Sanomille (HS).
”Björkmanin mukaan Suomessa pitää miettiä, voidaanko tulevaisuudessa sitoutua etuusperusteiseen eläkelupaukseen eli siihen, että eläkkeen suuruus on määritelty ennalta ja että eläkkeen suuruus perustuu palkansaajan tuloihin.”

Eläkeläisiä ei vielä ole rokotettu tarpeeksi eläkeleikkureilla ja indeksijäädytyksin joten pannaan heidät keinottelemaan eläkevakuutusyhtiöille lisää rahaa. Jos häviävät, eläke tietenkin putoaa. Jos voittavat, kuka saa hyödyn? Tuskinpa täysimääräisenä ainakaan tuo sama eläkeläinen. Yksi välistä vetäjä on ilmeisesti tässä juuri asian puhemiehenä.

Björkmanin putiikki Etera on eläkevakuutusyhtiöistä heikoin vakavaraisuussuhteeltaan 1,4, kun kilpailijat ovat vakavaraisuusluokkaa 2. Eipä ihme, että jostain pitäisi lisää rahaa nykäistä ja lähinnähän ovat nuo pöljät eläkeläiset jotka pitää houkutella keinottelemaan, ansaitakseen eläkkeensä. EI riitä, että eläkkeet ansaitaan kertaalleen, vaan sen jälkeen ne pitää ansaita uudelleen pelaamalla rahamaailman pelimerkein ja ehdoilla.

Näin ovat pankit toki jo tehneet. Säästötilien korot on ajettu alas kannattamattomiksi joten pelimerkit on pakotettu siirtämään riskialtiitten keinottelukassojen puolelle jos säästöjä ei haluta pankkitilillä ehdoin tahdoin menettää. Näin saadaan tallettajan rahat pankin ahnaisiin hyppysiin keinottelun kautta kertyvillä hoitomaksuilla. Tappiot nielee edelleenkin tallettaja, pankeilla riskiä ei ole.

Ruotsikortti vedetään esiin

HS jatkaa: ”Ruotsin järjestelmässä on taattu tuloeläke, joka vastaa noin 1 500 euron kuukausieläkettä, sanoo Björkman.
Tuloeläkkeen lisäksi ruotsalaisilla on yksilöllinen rahastoeläke, jonka suuruus perustuu eläkkeensaajan valitsemien rahastojen tuottojen kehitykseen
.”

Björkman sanoo HS:n haastattelussa myös: ”Nyt kasvun aihiot ovat pieniä versoja suuryritysten ulkopuolella. Työeläkeraha ei löydä niitä, jollemme tee työtä sen eteen”, 

Tämä tarkoittaa, että tuo etsimisen työ pitää ulkoistaa riskien mukana eläkeläisille. Björkman näkee sielunsa silmin mummot ja vaarit etsimässä tietokoneella verkosta pienyrityksiä joilla olisi kasvupotentiaalia. Tosin eiväthän he osaa käyttää edes tietokonetta useimmat. Ehkä he kävelevät ovelta ovelle?
Björkman myy ajatustaan sanaparilla ”annetaan vapautta”. No mutta. Eikö eläkkeellä olo sitä pitäisi juuri olla? Ja sellaisena sen tulisi pysyä, ilman, että eläkeläiset laitetaan uudelleen duuniin keinottelemaan oma eläkkeensä ja maksamaan lunastus, hoito ym suunnitteilla olevat palkkiot Eteran johtajien bonussalkkuihin.

Björkman paikkailee puheitaan 1.7.2016 Hesarin mielipidesivulla mutta oman tulkintani mukaan mitään oleellista uutta viestiä hän ei kirjoituksessaan tuo esille. Paitsi, että ilmeisesti hän tai hänen tuttunsa oli nauranut luomuruulalle ja tuulisähkölle joku vuosi sitten, koska tietää sellaista kertoa. Minä en muista mitään laajempaa naurudebaattia noista aiheista. Tämä uusi aihe enemmänkin ahneudessaan itkettää.
SE osa joka haluaa ohjata sijoituksiaan tekee sitä jo nyt ja tuskin lopettaa edes eläkkeellä ollessaan. Eivät he tarvitse siihen edes Eteraa välistävetäjäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti