tiistai 21. kesäkuuta 2016

Kateellista tutkimuslaitospolitiikkaa

Mikä saa ihmisen inhoamaan toista ihmistä, niin paljon, että hänen maineensa ja työnsä on tuhottava? Jopa hänen tulevaisuutensa mahdollisissa uusissa työyhteisöissä täytyy estää.

Suomessa sen nimi on "kateus" ja toinen nimi on "ahneus". Tutkimusyhteisöt ovat pienten piirejä ja jos toisella menee paremmin on hänen tuloksensa ja menetelmänsä mustamaalattava. Kilpailevat tahot eivät kaihda, tieteen nimissä puhuessaan, edes likaisia keinoja. Puolitotuuksia, juoruja ja vihjailuja. Tutkimuksiin jaetaan taloudellista niukkuutta ja rahasta taistellaan kaikin mahdollisin lyömäasein. Huonot henkilösuhteet muovaavat kuopan jonne on hyvä haudata liian vahva kilpailija.

HS7.2.2016 aloitti informaatiosidan julkaisemalla artikkelin  ( http://www.hs.fi/sunnuntai/a1454657055916 ). Tällaista journalismiako Suomessa nykyään tehdään? Onko Hesarissa menty niin pitkälle säästötoimissa tai tietyn suuntaisessa puolueellisuudessa, että ihmisen elämäntyötä ei arvosteta edes kuuntelemalla häntä tai julkaisemalla hänen esittämäänsä aineistoa omassa asiassaan.

VTT:n ja maassa makaavan tutkijan ja hänen vaimonsa potkimista jatkettiin edelleen Hesarissa kevään kuluessa. Oliko synteettisesti saatu aikaan mehevä "skuuppi" jota täytyi hyödyntää hamaan loppuun saakka? Vai oliko Hesari valinnut puolensa asiassa ja toimi sen äänenkannattajana? VTT:tä piti painostaa tonkimaan "vilppi" perinjuurin.

25.5.2016 Tutkiva journalisti Jani Kaaro
( http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225551 ) valottaa asian raadollisuutta, eli tuo esille syyllistetyn osapuolen kannan asiasta, sekä sitä tukevaa aineistoa henkilöhaastatteluin ja dokumentein. Suosittelen artikkelin lukemista kaikille ja erityisesti heille, jotka työskentelevät lääketieteellisen tutkimuksen parissa. ja erityisesti myös  niille jotka uskovat Hesarin kirjoituksiin.

Jani Kaaron blogin Rapport.fi tekstileike joka saattaa tuoda ilmi tapahtuman ydinsyitä: "Yhteistyökumppani yliopistolta soitti, että professori Kai Simons levittää huolestuttavia juttuja Oresicista. Nimetön lähde FIMM:istä vahvistaa Simonsin väittäneen, että VTT:llä on käynnissä suuri Oresicia koskeva vilppitutkimus. Lisäksi hän oli sanonut, että Oresic pakottaa nuoret tutkijansa väärentämään dataa. Oresic sanoo epäilevänsä, että Simons oli tuolloin saanut kantelun käsiinsä tai ollut yhteydessä kantelijoihin. Oresicin yhteistyökumppani kertoo, että  yksi Biomedicumin professoreista oli ottanut häneen yhteyttä ja sanonut, että hänen täytyy lopettaa kaikki yhteistyö Oresicin kanssa, koska tämä on huijari. ”Vastasin, että en kai minä lopeta hyvää yhteistyötä vain siksi, että joku sanoo, että Matej on huijari.”"

Kai Simonsin CV kertoo:
2000 - Member of the Scientific Advisory Board of Biomedicum Helsinki, Finland 
JA edelleen:

 1967 - 1975  Investigator  at  the  Finnish  Medical  Research  Council,  University  of  Helsinki
1971 -  972  Acting  Professor  of  Biochemistry,  Medical  Faculty,  University  of  Helsinki
1976 - 1979 Professor,  Department  of  Biochemistry,  University  of  Helsinki

(lähde: https://www.uef.fi/documents/676599/752742/Simons.pdf/

Tiedelehti on myös tarkastellut aihetta blogissaan.
http://www.tiede.fi/blogit/kaiken_takana_on_loinen/vttn_vilppiepaily_on_harmaan_savyjen_soppa

Simonsin toimia koskeva leike Tiedelehden artikkelista:
"Kolmas selvitys koskee Kai Simonsin johtaman ryhmän tekemää selvitystä, kun Orešičin ryhmää suositeltiin siirrettäväksi FIMM-tutkimuslaitokseen. Tämäkin tapaus on omituinen: VTT haluaa siirtää huippuhuippututkijansa toiseen tutkimuslaitokseen, mutta tämä laitos ei suosut ottamaan tutkijaa vastaan.
Kari Raivio suoritti esiselvityksen Helsingin yliopiston pyynnöstä. Hän ei löytänyt virheitä Simonsin toiminnasta, ja päinvastoin, suorastaan kehuu Simonsia ongelmien esille nostamisesta ja pyynnöstä, että VTT selvittää tapauksen."

Miten on mahdollista, että asiassa yhtenä osapuolena oleva henkilkö on hyväksytty tekemään asiasta tutkimusta? JA missä selvittäjä Kari Raivio on työskennellyt ja kenen asialla hän on? Tämä on pöyristyttävällä tavalla pedattua puolueellisuutta. Vai onko maan tapa, että saman instanssin henkilöt  ja samoista tutkimusmäärärahoista kilpailevat osapuolet ovat puolueettomia tutkimaan toisaan?

Raivion omalla verkkosivulla on CV (http://www.kariraivio.net/4) joka kertoo:
Resident, Children´s Hospital, University of Helsinki    1969 – 73
Supervisor of research laboratory, Children´s Hospital    1973 – 78
Senior Investigator, Academy of Finland    1978 – 81
Professor of Perinatal Medicine, University of Helsinki    1982 – 2003
Head, Division of Neonatology, Children's Hospital, University of Helsinki  1982 – 96
Dean, Faculty of Medicine, University of Helsinki    1994 – 96
Rector (President), University of Helsinki    1996 – 2003
Chancellor, University of Helsinki    2003 – 08


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti