keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Kaavoittajan vastaus kysymykseen ylikaavoituksesta

Lähetin edellisen kirjoituksen myös kaupungin palautejärjestelmään. Vastaus on alimmaisena, ensin oma kommenttini vastaukseen:

Kiitos vastauksesta Anu Kuutti
Tuon tulospalkkion ylikaavoittamistanne asuntoneliöistä siis voitte pyytää poistettavaksi, koska se on teille merkityksetön ja se saattaa kaavoittajat henkilötasolla huonoon valoon.
Kaavoittaja on työrukkanen (sen ymmärrän) mutta se on ainoa porras jonka työn jäljestä voimme ainoastaan nähdä miten kaupunkiamme rakennetaan.

Kaava toisensa jälkeen kasvaa, joka kierroksella, rakennettu alue ja kerrosneliöt. Tämä ei ole asukasystävällistä kaupunkisuunnittelua. Miten kaupunkimme kuvittelee voivansa saada asukkaiden luottamuksen tämän kaltaisin menettelytavoin? Kuka ostaa asunnon tai rakentaa omakotitalon, kun ei ole harmainta aavistusta, mitä huomenna on naapuritontille suunnitteilla? Kuka muuttaa alueelle jonka liikenteelliset (yksityisautoilu ei lopu raitiovaunukiskojen myötä) ja sosiaaliset palvelut eivät voi pysyä ajan tasalla ylivoimakkaan rakentamisen vuoksi? Löytyykö riittävästi näin helposti höynäytettäviä asukkaita?
Ylikaavoittamisen ongelma tuskin ratkeaa, koska se on kaupungissamme patoloogista toimintaa asukkaiden mielipiteistä piittaamatta. Tuijotetaan ennusteisiin joiden toteutumasta ei ole kenelläkään todellista tietoa. Ennusteet ovat hyvä työkalu, kun rakennuttajayhtiöille tarvitaan lisää rakennusmaata ja ansiotoimintaa seurauksista piittaamatta (ja asukkaista piittaamatta)..

Ainut todellinen vaikuttamisen mahdollisuus lienee äänestää järkevämmät kaupunginvaltuustoehdokkaat seuraavalle kaudelle. Sen vuoksi tiedotustoimintaa on tästä aiheesta tehtävä. Asukkaat eivät osaa ajatella riittävän pitkälle äänestäessään vain "kauniita ja rohkeita" (vaalilupauksissaan), unohtaen, minkälaisia päätöksiä edellisellä kaudellaan kyseisten puolueitten edustajat ovat (poliittisen linjansa mukaan) heidän harmikseen tehneet.

Hannu Kuukkanen


On 10.1.2018 9:36, Helsingin kaupungin palautejärjestelmä wrote:

Vastaus antamaanne palautteeseen

Hei, 
Kiitos palautteesta. 
Lisäämme myöhemmin vastausta kilpailutus ja kaavaprosessista. 

Kaavoittajien bonusrahasta sen verran, että kaupunkiympäristön toimialan tulostavoiteita päätetään tammikuussa 2018. 
Aiempina vuosina ja uudessa esityksessäkin uuden asuntokerrosalan osuus koko tulospalkkiosta on ollut noin 15 %. 
Se suhteutettuna tavoitteeksi asetettuun kerrosalaan (600 000 - 700 000 k-m2), 
ja siihen minkä verran kaavoittajat keskimäärin ovat saaneet tulospalkkiota tarkoittaa, 
että 1000 kerrosalametristä kaavoittaja on saanut tulospalkkiota muutaman kymmenen senttiä. 
Ylimääräinen palkkio ei todellakaan ohjaa kaavavalmistelua.  

Anu Kuutti
tiimipäällikkö, arkkitehti
Kruunuvuorenranta-Vartiosaari -tiimi, asemakaavoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti