lauantai 23. marraskuuta 2019

Miten kaavasuunnittelua sujuvoitetaan

"Kilpailu" on uusi keino kaavoittaa. Näin on kevyempää ohittaa kiusallinen asukkaiden kuuleminen korttelirakentamisen sirpalekaavoissa. Kilpailu ei ole kaupungin kaavaosaston mukaan kaavoitusta, vaikka kilpailun tulos siirretään suoraan kaavaksi. Kaavaa ei muuteta sen jälkeen, huomautuksista huolimatta. Sehän on jo valmis. Näin nopeutetaan liian hitaaksi käynyttä asukasdemokraattista prosessia. Asukkaiden kuuleminen toteutetaan näennäisenä ja kaavoitusprosessin muodollisena täytteenä.

"Aluesuunnitelma" on myös hieno keino ohittaa asukasmielipiteet. Sekään ei ole kaavoitusta, eli sen tuloksiin ei juridisesti pääse käsiksi. Siitä ei voi valittaa (huomautella sopii mielensä halusta). Kun kaava on sitten kuvina ja lukuina, ei asialle voida enää tehdä juurikaan mitään. Me ikään kuin kuulimme asukkaita kyllä, prosessin mukaisesti, mutta minkä me sille mahdamme, että asukkaat ovat väärässä.

Kaiken kaikkiaan asukasvaikuttamisen tielle on nykyään kasattu muutakin kampitusta, kuten poistettu TE-keskusten kautta kaavoihin vaikuttamisen mahdollisuus. Ainoa tie muuttaa kohtuutonta kaavaa, on valittaa kaavasta hallinto-oikeuteen. Sen jälkeen (jos asukkaat voittavat) kaupunki valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja jos valitusperustelut eivät ole vankasti lakiin sementoitu, kaupunki yleensä voittaa. Jos muu ei auta, kaupunki sanoo mikä laki on merkityksellinen ja mikä ei ja mitä asioita kaupunki voi kaavoituksella määrätä ohi lain. Normaalikansalaiset eivät pysty tällaisiin, lain sivuuttaviin suorituksiin ilman vakavia seuraamuksia.

Eräs talousviisas sanoikin minulle kerran tähän tapaan, että ”kabinettisopimuksia” ei ole aihetta suitsia lailla, koska ne sujuvoittavat bisnestä. Kuulostaa rakenteellisen korruption suosimiselta, varsinkin silloin kun kyseessä on yhteiskunnan rahoilla pelaamisesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti