maanantai 22. toukokuuta 2017

Totuus vaikuttamisesta kaupungin kaavoitukseen

Laajasalossa pidettiin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen viimeinen asukasilta.
Esitimme kaupungin kaavoittajalle kysymyksen:

"Lainvoimaisessa Yleiskaavassa 2002 ja sen pohjalta laaditussa Kruunuvuoren osayleiskaavassa, Kruunuvuoren alue on merkitty 50% pientaloalueeksi.
Asemakaavoituksen kuluessa on kaupunki aina vastannut pientaloalueiden toteutuvan loppuvaiheessa. Ei näytä toteutuvan.
Miksi kaupunki kaavoittaa vastoin lainvoimaisia kaavoja?"

Saimme ympäripyöreän vastauksen jossa oli kaavoittajan pääargumenttina, että omakotitalot eivät ole nyt muodissa. Toisena argumenttina kaavamuutoksille oli yllättänyt asukaskehitys. Kolmas argumentti oli edullisten asuntojen tarjonta asukkaille. Viimeisenä heittona kaavoittajan edustaja mainitsi, että onhan Koirasaarentien varrella pientaloja.

Koska asukasillassa ei saa kaupungin antaman vastauksen jälkeen enää puhenvuoroa, jäi yleisölle ilmeinen väärä käsitys, että olimme tyytyväisiä saamaamme vastaukseen.
Tuo viimeinen heitto oli todella pöyristyttävä, koska ne talot (muutama orpo) on asemakaavoitettu 2016 viheralueelle ja luonnonsuojelualueen ja historiallisesti arvokkaan alueen kylkeen. Viheralue oli merkitty jo maakuntakaavaan ja kuuluisaan hehtaarikaavaan, yleiskaava 2050.

Kaavoittaja ei todellisuudessa vastannut miksi asemakaavat tehdään vastoin aiempia kaavoja: maakuntakaava, yleiskaava 2050, alkuperäinen osayleiskaava 2002 ja lainvoimainen osayleiskaava Kruunuvuoren rannasta vuodelta 2013. Kaikki kaavoittajan argumentit olisi pitänyt esittää viimeistään jo vuonna 2013 jolloin viimeisin lainvoimainen osaaluekaava tehtiin. Muita argumentteja ei enää sen jälkeen ole ollut syytä esittää tai ainakaan muuttaa niiden mukaan asemakaavoja aiemmasta osayleiskaavasta poikkeaviksi.

Jos kaupunkimme kaavoittaja saa tehdä asemakaavat (erilliset ns. postimerkkikaavat) aiemmista aluekaavoista piittaamatta, mihin näitä lukuisia kaavaversioita oikein tarvitaan? Onko kyse mahdollisesti virkamiesten itsensä työllistämisestä, vaiko kaupunkilaisten hämäämisestä? Ehkä molemmista.

Käytännön esimerkki mitä tällainen muuttuva kaavoitus saattaa aiheuttaa.

Jos kaupunkilainen tai Helsinkiin muuttaja etsii uutta asuntoa hän luultavasti tutkii näitä osaaluekaavaversioita nähdäkseen, miltä alue tulee tulevaisuudessa näyttämään. Yllätys saattaa olla sitten melkoinen, kun viimeisimpään osayleiskaavaan merkityn matalan pientaloalueen tilalla onkin todellisuudessa kivitalot jotka esim. peittävät aiemmin mahdollisesti ikkunasta näkyneen merimaiseman. Asemakaavat tehdään postimerkki-periaatteella joten niistä ei alueen yleisilme enää näy. Naapuripostimerkki saattaa siis sisältää mitä tahansa rakennustyyppiä, kun alueen rakentaminen aloitetaan. Tässä Kruunuvuoren rannan tapauksessa juuri näin on käynnyt, eli aiemmin pientaloiksi merkitty postimerkkialue muuttuikin asemakaavassa kivitaloiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti