perjantai 2. kesäkuuta 2017

Helsingin ylikaavoituksen mekanismiHesarissa (15.6.2016) kerrotaan, kuinka Helsinki vapauttaa uudesta rakennuskaavastaan viheralueita keskuspuistossa ja Lauttasaaressa, sekä pieniä alueita muualta.

Helsinki kaavoittaa yli tarpeen ja jopa ylempien kaavojen ja lain vastaisesti. Miksi?
Näin se voi sitten "hyvää hyvyyttään" luovuttaa takaisin pieniä osia viheralueita, joita se on tarkoituksellisesti ylikaavoittanut näihin "propaganda tarkoituksiin".

Kun yleiskaava 2050 julkistettiin, sen kaavoittajamyönteisyys kävi ilmi ns. hehtaarikaava-asussa. Kaava jätti kaavoittajalle vapaat kädet anastaa lisämaata omiin tarkoituksiinsa ylimalkaisen esitystavan vuoksi. Miten kukaan (yksityinen) kaupungin alueelle rakentava tai alueelta uutta asuntoa ostava, voi luottaa tuollaisella esitystavalla muotoiltuun kaavaan? Tätä esitystapaa ei korjattu luonnosvaiheestaan, lukuisista huomautuksista ja vastalauseista huolimatta (mielipiteen kertominen on näennäisvaikuuttamista). Myös yleiskaavan esittelyteksti oli ja on edelleenkin pöyristyttävää luettavaa.

Mielenkiintoista on, että nyt asemakaavat tehdään palakaavoina (postimerkkiasemakaavat), eli vain pieniä alueita kerrallaan ja osayleiskaavaa, yleiskaavaa ja jopa maakuntakaavaa kunnioittamatta (esim. Kruunuvuorentanta), ilmeisesti jotta ei syntyisi liian voimakasta kansanliikettä niitä vastaan. Muutama sata vastustajaa on helpompi jättää huomiotta kuin tuhannet vastustajat. Vastustajia riittää, koska asemakaavoittaminen jatkaa yleiskaavan sallimilla väljillä linjoilla (ja ne jopa ylittäen) alueen nykyisten asukkaiden tappioksi. Postimerkkiasemakaavojen poiketessa yleiskaavoista, ei asukkaalla ole mahdollisuutta selvittää mitä rakennuksia naapurikaavapostimerkkiin on tulossa, koska ei edes edelliseen osayleiskaavaan voi enää luottaa.

Näin meitä helsinkiläisiä vedätetään. Tämä on syytä muistaa seuraavissa kunnallisvaaleissa, kun kaupungille valitaan uusia päättäjiä. Seurataan kuitenkin ensin jatkuuko sama ”maantapa” nykyisessä uudessa organisaatiossa. Pelkään pahoin, että maan tapa ei muutu, koska entiset päättäjät ja puistorakentamista suosivat puolueet jatkavat ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti