maanantai 27. toukokuuta 2019

Suomi ei pysty säätämään lakia korruption kriminalisoimiseksi



Suomi on hyväksynyt vuonna 2002 lahjontaa koskevan Euroopan neuvoston rikosoikeudellisen yleissopimuksen MUTTA… kahdella varauksella, joista toinen oli vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisoiminen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Suomi ei ole oikeusvaltio, vaan virkamiehiin ja poliittisiin päättäjiin halutaan vaikuttaa ihan lain suojaamana. Sitä kutsutaan myös nimellä ”maan tapa”, jolle halutaan jatkoaikaa ilmeisesti, jotta ehditään miettiä, miten tapaa jatkettaisiin sittemmin lakia kiertämällä.

Suomi venkoilee lain hyväksymisen kanssa kolmen vuoden jaksoissa, eli pyytää EU:lta aina uusia lykkäyksiä, jotta maan tapa saisi rauhassa jatkua. Viimeinen venytys on vuoteen 2021.
Ja edelleenkin: ”vaikutusvallan kauppaaminen ei ole Suomessa rangaistavaa”.

”Enemmistö lausuntojen antajista kannatti uuden rikosnimikkeen säätämistä. Sitä vastusivat selvästi vain Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Asianajajaliitto ja vaalirahalainsäädäntö kehittämässä ollut ministeri Lauri Tarasti.”
Eipä tuo vastustajien lista ole yllätys suinkaan. Lauri Tarastin poliittista väriä on ihmetelty runsaasti. On epäilty sitoutumattomaksi, vihreäksi ja demariksi? Nyt väri olisi kallistumassa selkeästi tuonne kokkarijärjestöjen  käsienpuristeluseuraan. Hänen virkanimityksiään on ilmeisesti ollut, kuulopuheiden perusteella, puoltamassa kuitenkin Demarit, häpeäkseen.

Viro, Norja ja Ruotsi ovat osanneet säätää lain mutkitta, Suomi ei näytä laillisuuteen ja oikeuteen pystyvän.


2 kommenttia:

  1. Niin, Suomi ei todellisuudessa ole yksi maailman vähiten korruptoituneista, vaan ehkä jopa EU:n korruptoitunempiin kuuluva.

    VastaaPoista
  2. Surulliisinta asiassa on, että jokainen uusi poliitikkosukupolvi lankeaa tähän samaan ansaan perä jälkeen jo vaalirahoituksen kautta. Kun sopassa ollaan, siitä on vaikeaa irrottautua. Ehkä poliitikoksi hakeutuukin juuri "keinottelija"-tyypit. Virkamiehet sotkeutuvat sitten vastaavalla tavoin pikkuhiljaa, toistensa juttujen kautta ja "virkaveljeys" sulkee suut.

    VastaaPoista