sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

OMAKOTIASUMISEN KUSTANNUSVERTAILUA

Omakotiliiton tutkimuksen mukaan on saatu seuraavan kaltainen taulukko omakotiasumisen kustannuksista vuonna 2022. Taulukoista olen poiminut Helsingin lähikunnat (lukuunottamatta Espoota) vertailuun + verrokiksi Suomen edullisin asuinkunta, Seinäjoki. Suluissa kunnan nimen perässä kiinteistöveroprosentti.


Koko tutkimus löytyy osoitteesta: 
https://www.omakotiliitto.fi/files/8894/Kunta-_ja_aluekohtaiset_maksut_omakotitaloissa_2022.pdf
Jos suora linkki ei toimi, kopioi osoite selaimen osoitekenttään.

Historiakatsaukseksi sain pienkiinteistöyhdistyksemme jäseneltä Talous ja yhteiskunta 4 | 2019 artikkelin "Asuntoluototuksen kasvu on aiheuttanut asuntojen hintojen ja velkaantumisen nousua", jossa kerrotaan Suomen pankin asiantuntijan sanoin syitä asumiskustannusten repeämään.

Ote Kari Takalan haastattelusta. Takala on Johtava neuvonantaja Suomen Pankissa: "Finanssikriisin jälkeen rahoitusteoriaa on jouduttu tarkistamaan, ja monet tutkijat ovat korostaneet pankkien luotonannon roolia, joka altistaa kansantalouksia velkakriiseille. Vuokrasäännöstelyn purkaminen ja asuntoluototuksen kiihtyminen nostivat eurokauden alkuvuosina asuntojen neliöhintoja ja sitä kautta velkaantumista Suomessa. Useissa euromaissa kotitalouksien velkataakka on keventynyt finanssikriisin jälkeen, mutta Pohjoismaissa asuntovelkaantuminen on jatkunut.
Asuntojen jatkuva kallistuminen ja vuokrien nousu on nostanut Suomessa asumismenot jo lähes 30 prosenttiin kulutusmenoista."
Koko artikkeli: https://labore.fi/t&y/asuntoluototuksen-kasvu-on-aiheuttanut-asuntojen-hintojen-ja-velkaantumisen-nousu/

Tässä julkaisussa käytetyt pari Tilastokeskuksen taulukkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti