sunnuntai 10. toukokuuta 2020

5G teknologian turvallisuus?


Radioyhteydestä kiinni
Tekniikan Maailma 9/2020 Esa Siivola

Kirjoittaa 5G matkapuhelimen testauksesta.
Muuten ansiokkaasta artikkelista puuttuu (ymmärrettävästikö?) lisääntyvien ja kasvavien (5G) radiotaajuuksien mahdolliset haitat ihmisruumiissa. Mainitaan EU:n sallima raja-arvo 2,0 W/kg mitattuna 10gr kudosta. Suomessa raja-arvo on 10 W/m2. Hieman hankala vertailla. Miksi ei ilmoitettu STUKin ohjekirjan mukaista: "Suomen lainsäädännössä suurin sallittu SAR-arvo matkapuhelimille on 2 W/kg" joka siis on ilmeisimmin juuri sama kuin EU:lla ja samalla tavoin ilmaistuna.
https://www.stuk.fi/documents/12547/494524/6_8.pdf/51fdeebd-49c4-481b-8e26-5d4a7c903247
 
MUTTA...
Kansainvälinen tiedeyhteisö on huolissaan EMF karsinogeenisestä vaikutuksesta ja on lähettänyt eri EU:n ja YK:n instituutioille huolestuneita kannanottoja aiheeseen jo vuosia. Näillä kannanotoilla ei näytä olleen vaikutusta 5G teknologian kehittämiseen. Onko tilanne nyt sellainen, että odotettavissa on hyvän rengin muuttuminen huonoksi isännäksi? Voiko 5G:n tuottamalla rahalla ostaa lastemme menetettyä terveyttä?

Erittäin laaja lähdeaineisto (linkkeinä) RF-teknologian vaaroista:
 5G Appeal
Scientists and doctors warn of potential serious health effects of 5G

September 13, 2017
(vapaa Googlekäännös hieman editoituna. Kannattaa lukea linkistä kuitenkin alkuperäinen versio)
”RF-EMF-altistumisen haitalliset vaikutukset on jo todistettu
Yli 230 tutkijaa yli 40 maasta on ilmaissut "vakavan huolensa" sähköisten ja langattomien laitteiden aiheuttamaan yleiseen ja kasvavaan altistumiseen EMF: lle jo ennen ylimääräistä 5G-käyttöönottoa. Ne viittaavat tosiasiaan, että "lukuisat viimeaikaiset tieteelliset julkaisut ovat osoittaneet, että EMF vaikuttaa eläviin organismeihin, jo alle useimpien kansainvälisten ja kansallisten tasosuositusten". Vaikutuksia ovat lisääntynyt syöpäriski, solun stressi, haitallisten vapaiden radikaalien lisääntyminen, geneettiset vauriot, lisääntymisjärjestelmän rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset, oppimis- ja muistivajeet, neurologiset häiriöt ja kielteiset vaikutukset ihmisten yleiseen hyvinvointiin. Vahingot menevät huomattavasti ihmiskunnan ulkopuolelle, koska on lisääntynyttä näyttöä haitallisista vaikutuksista sekä kasveille että eläimille.” (mm. niille kampanjoiduille, elintärkeille pörriäisille)

”Tutkijoiden vetoomuksen kirjoittamisen jälkeen vuonna 2015 lisätutkimukset ovat vakuuttavasti vahvistaneet langattoman tekniikan aiheuttamat vakavat terveysriskit RF-EMF-kentistä. Maailman suurin tutkimus (25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria) Kansallinen toksikologiaohjelma (NTP) osoittaa tilastollisesti merkitsevän aivo- ja sydänsyövän esiintymisen lisääntymisen EMF:lle altistuissa eläimissä ICNIRP: n (kansainvälisen ionisoimattoman säteilyn suojaamisen kansainvälisen komission) ohjeiden alapuolella, jota noudatetaan useimmissa maissa. Nämä tulokset tukevat tuloksia ihmisten epidemiologisissa tutkimuksissa RF-säteilystä ja aivokasvainriskistä. Suuri joukko vertaisarvioituja tieteellisiä raportteja osoittaa haitallisista vaikutuksista ihmisten terveydelle.
Kansainvälinen syöpätutkimusvirasto (IARC), Maailman terveysjärjestön (WHO) syöpäjärjestö, päätteli vuonna 2011, että EMF-taajuudet 30 KHz - 300 GHz ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia ihmisille (ryhmä 2B). Uusia tutkimuksia, kuten edellä mainittua NTP-tutkimusta, ja useita epidemiologisia tutkimuksia, mukaan lukien uusimmat tutkimukset matkapuhelimien käytöstä ja sen aivosyövän riskeistä vahvistavat, että RF-EMF-säteily on syöpää aiheuttavaa ihmisille.”

Suomalaiset vetoomuksen allekirjoittajat:
Marjukka Hagström, LL.M, M.Soc.Sc., Senior researcher, The Finnish Electrosensitivity Foundation, Turku
Osmo Hänninen, PhD, Professor Emeritus, Dept. of Physiology, Faculty of Medicine, University of Eastern Finland; Editor-In-Chief, Pathophysiology, Kuopio
Georgiy Ostroumov, PhD (in the field of RF EMF), independent researcher

Uusi Suomi 5G-teknologian esittely – ympäristö- ja terveysriskit
Mikko Ahonen
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkoahonen/273776-5g-teknologian-esittely-ymparisto-ja-terveysriskit/

”Jo 1970-luvulla huomattiin, että Suomen raja-arvon tasolla (10 W/m2) millimetriaalloilla, muutaman minuutin ajan päivässä säteilytetyt rotat  saivat useita vakavia terveysongelmia:
– Ihossa olevat hermot vaurioituivat
– Vastustuskyky heikentyi
– Keskushermoston toiminta heikentyi
– Hormonijärjestelmän toiminta petti
Huomionarvoista tässä on se, että tämä dokumentti on CIA:n kääntämä englanniksi eli millimetriaaltojen haitalliset, asejärjestelmiinkin soveltuvat vaikutukset on tunnettu jo pitkään.
Kolikolla on myös positiivinen kääntöpuolensa. Ukrainassa tohtori Sergei Sitko ja kumppanit ovat 40-60 GHz:n taajuuksilla, pienemmällä teholla ja lyhyellä vaikutusajalla hoitaneet (!) kipua ja muita terveysongelmia  (Menetelmä: Microwave Resonance Therapy, myös nimellä Millimeter Wave Therapy).
Heidän työnsä 1970-luvulta alkaen ja useat tutkimuskatsaukset (1,2) ovat  osoittanut, että tiettyjä akupisteitä kehossa millimetriaalloilla säteilyttämällä, saadaan tehokkaasti myös vaikutus sisäelimiin.
Tässä huomionarvoista on se, että usein lyhytkestoinen altistus pienellä teholla on hyödyllistä, mutta krooninen altistus on aina haitallista. Itse asiassa, millimetrihoitolaitteiden valmistajat erityisesti varoittavat käyttämästä laitteita yli 2 tuntia päivässä! Jos siis 40 GHz-60 GHz:n lyhytkestoinen hoitolaitteen heikkotehoinen altistus vaikuttaa kipureseptoreihin, tulisi olla hyvin varovainen samojen taajuuksien käytöstä 5G-tukiasemissa altistamassa ihmisiä kroonisesti (24/7).”

Kun tiedetään, että 5G taajuus lähestyy samoja mikroaaltotaajuuksia, joilla keitetään puuroa, voisi ongelman konkretisoida helposti tavallisille ihmisille.
Ympäröivien antennien määrä kasvaa merkittävästi, ne sijoitetaan lähemmäs katutasoa, tulevaisuuden autot keskustelevat 5G taajuuksin ja ”esineiden internet” tuo suuren määrän RF taajuuksia hyödyntäviä laitteita asuntoihin. Vaikka lähetystehot ovat heikkoja, niiden yhteisvaikutus on vaikeasti hallittavissa.
Myös kohdennetut lähetykset (RF-keilat) nostavat paikallisesti tehoja. STUK: ”5G-verkon tukiasema voi kohdistaa kapean säteilykeilan yhdelle tai useammalle käyttäjälle samanaikaisesti. 5G-tukiaseman aiheuttama altistuminen kohdistuu pääsääntöisesti paikkoihin, joissa on verkon käyttäjiä.”
Eivätkö verkon käyttäjät ole ihmisiä? Puhutaan lyhytaikaisuudesta, joka on epämääräinen käsite.
Kun otetaan huomioon edelleen 5G kännyjen häiriöalttius (viitaten artikkeliinne) useine antenneineen, saattaa palveluntarjoajille tulla tarve tihentää edelleen lähettimiä ja tuoda niitä lähemmäksi suojattomia ihmisiä. Kun tehoja ei voida nostaa, kenttää on kasvatettava muilla keinoin. Eri palveluntarjoajien kenttien yhteisvaikutusta, on myös siinä tapauksessa, vaikea hallita ja kontrolloida.
STUK: ”Vastuu raja-arvoista on viranomaisilla, vastuu niiden noudattamisesta on operaattorilla”
STUK: ”
Vaikka 5G:n käyttö on turvallista siinä muodossa kuin sitä Suomeen rakennetaan, asia on uusi ja sitä pitää tutkia kuten muitakin uusia ja kehittyviä tekniikoita.
Rakenteilla oleva 5G-verkko toimii aluksi vain 3,5 gigahertsin (GHz) taajuusalueella. Altistumisen kannalta tämä taajuus ei poikkea merkittävästi aiempien sukupolvien (2G, 3G, 4G) käyttämistä taajuuksista, joten aiempia tutkimuksia matkaviestintekniikoiden säteilyn terveysvaikutuksista voidaan käyttää hyväksi myös 5G:n turvallisuutta arvioitaessa. 3,5 GHz:n verkko on tällä hetkellä jo kaupallisessa käytössä suurempien kaupunkien keskustoissa.”
5G-verkko käyttää kolmea taajuusaluetta: 3,5 GHz, 700 MHz ja 30 GHz. Näistä 700 MHz:n aluetta ja 30 GHz:n (26–30 GHz) aluetta ei ole vielä otettu käyttöön. (Wikipedia)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti