perjantai 1. toukokuuta 2020

Media keskittyy, sananvapaus kapenee

Jos yksi suuri mediatalo saa päättää, mitä totuutta julkaistaan, alkaa sananvapaus olla kyseenalaista Suomessa.


https://sanoma.com/fi/tiedote/sanoma-on-saanut-paatokseen-alma-median-alueellisen-sanomalehtiliiketoiminnan-yritysoston/
”Sanoma on saanut päätökseen Alma Median alueellisen sanomalehtiliiketoiminnan yritysoston. Kauppa julkistettiin 11.2.2020, ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi sen ehdoitta 19.3.2020.”
Media keskittyy Sanomille (liikevaihto 913,3 milj). Seuraavaksi suurin on (vajaalla 1/3 osalla sanomien liikevaihdosta), Otava (286,2milj) ja Alma Media (250,2milj). Otava omistaa myös Almasta 29,04%.

Kilpailuvirasto ei ilmeisesti näe mitään ongelmaa, että yksi mediatalo omistaa kohta kaikki merkittävät julkaisukanavat Suomessa (pois lukien muiden omistamat verkkoviestimet) ja jakaa ainoastaan yhden suunnan totuutta. Myös paperilehtien ja TV kanavien toimittajien käyttäytyminen huolestuttaa. Kun pyydetään julkaisemaan oikeuslaitoksen, tai viranomaisen todistettavissa olevasta, oikaisemattomasta virheestä, asia vaietaan perustelematta kuoliaaksi.

Kun tuo median kuoronyökyttely, taloudellisesti ja poliittisesti hallitsevan luokan suuntaan, etenee koronan lailla, mistä puolueetonta, tai "vasta"-informaatiota enää sitten saadaankaan? Edelleen tänä päivänä muiden omistamat verkkoviestimet pirstaloituvat, eikä niiden viestiä tavoiteta samassa laajuudessa, kuin mitä paperilehtien ja TV kanavien yleisö on. Tosin verkkomediassa tieto leviää yli valtakunnan rajojen selainkääntäjien avulla.

Media-alan liikevaihto 2017 oli yhteensä 3796 miljoonaa
Tallenneviestintä, 216 milj. joka käsittää äänitteet, videotallenteet sekä elokuvateatterien pääsylipputuotot ja elokuvamainonnan.
Sähköinen viestintä 1572 milj.  tarkoittaa kaikkea sähköisesti tapahtuvaa viestintää (TV,radio,netti).
Kustannustoiminta 2008 milj.
Sähköinen viestintä ja kustannustoiminta yhteensä 3580 miljoonaa (pois luettuna tallenneviestimet)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti