perjantai 7. heinäkuuta 2023

Asumistuki köyhiltä rikkaille

Uutiset kertovat 7.7.2023 uuden hallituksen leikkaustoimena, että ASO rakentamisen tuki lopetetaan. Ts. asunto-oikeusasujat siirtyvät (aikanaan) vuokratuen piiriin ja vuokratuki valuu jo nykyäänkin vuokrakiinteistönomistajien eli asuntosijoittajien laariin. Asumistuki vaikuttaa suoraan vuokrien tasoon (tutkimus turunseudulta 2008 Nostaako asumistuki vuokria?)  Tietysti nykyään keinotellaan myös ASO asunnoilla.

MOT käsikirjoitus, Sota omasta aso-asunnosta: "Aso-asuntoja on 45 000 kappaletta. Jos yhden asunnon arvoksi lasketaan karkeasti sata tuhatta euroa, kaikkien aso-talojen yhteenlaskettu arvo olisi 4,5 miljardia euroa.
Asukkaiden maksamista asumisoikeusmaksuista on kertynyt taloihin noin 400 miljoonan euron pääomasijoitus, ja lisäksi asukkaat maksavat vuosittain noin 300 miljoonaa euroa kuukausivastikkeita, jotka menevät rakennuslainojen maksuun ja huoltokustannuksiin.
Samaan aikaan aso-yhtiöt ovat sijoittaneet taloihin omaa rahaansa vain muutaman miljoona euroa.

Eric Hällström:
"Joo, he ovat tehneet tasan yhden prosentin pääomasijoituksen, ja he tahkoavat tästä, jos he pääsee realisoimaan näitä kiinteistöjä, miljardiluokan potin. Ja asukkaat on täysin voimattomia tekemään tähän mitään stoppia tällaiseen meininkiin."

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti