lauantai 23. heinäkuuta 2016

Nordea ei löydä veronkiertoa

Nordea on julkistanut sisäisen tarkastuksensa tuloksen keskiviikkona (HS Talous


Taustatietoa Hesarista:
 "Pohjoismaiden suurin pankki kertoo, että sen asiakkailla on yhteensä 562 yritystä veroparatiiseissa".
"Veroparatiisiyhtiön postilaatikko eli muodollinen kotipaikka voi sijaita hyvinkin monessa matalan verotuksen maassa."


 Artikkeli jatkuu: 
"Suomesta ei myöskään ole annettu veroparatiiseihin liittyviä hallinnointi- tai perustamispalveluja."
Veronkiertoon (verokeinotteluun) ei siis ole opastettu tai yllytetty Suomessa.

Muualla kylläkin:
"Uutta tietoa keskiviikkona julkaistussa selvityksessä onkin se, että myös Nordean muut yksiköt Luxemburgin pankin ulkopuolella ovat olleet auttamassa veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa. Varakkaiden asiakkaiden varainhoitoon erikoistunut Nordea Private Banking on ollut mukana perustamassa 16 veroparatiisiyhtiötä.
Nordean mukaan vielä aktiivisten veroparatiisiyhtiöiden hoidettavana olevien varojen arvo oli 216 miljoonaa euroa. Jokainen yhtiö hoiti siis keskimäärin vähän yli miljoonan euron sijoitusvarallisuutta."
Ja kuinka ollakaan:
"Nordea ei kuitenkaan löytänyt todisteita siitä, että työntekijät olisivat olleet aloitteellisia veroparatiisiyritysten perustamisessa tai aktiivisesti auttaneet asiakkaiden mahdollista veronkiertoa."
Miksi ihmeessä nuo "paperiyritykset" / tilit on sitten mahdettu perustaa? Eikö Nordealla olekaan osaamista, ammattitaitoa tai ymmärrystä riittävästi, vai eikö "todisteiksi" soveltuviin muistioihin ole kirjattu kaikkea asiakastapaamisissa puhuttua, vai eikö muistioita ole laadittu lainkaan?
Jokainen juristi tietää olla kirjaamatta neuvoa, jota myöhemmin voitaisiin käyttää häntä vastaan.

Sisäinen tarkastus on tehty maineen paikkaamiseksi ja sillä on ollut mahdollisuus varmistaa, että ulkoiselle tarkastukselle "ei jää tarkastettavaa".
Henkilötodistajat ovat asia erikseen. Niitä kannatta etsiä erotettujen Nordean työntekijöiden joukosta tai tunnontuskiin tulleista veronkiertoasiakkaista.
Sormi saadaan tarkastuksessa käännettyä aloitteellisuuden suhteen ainakin toisaalle. Toisin sanoen Nordea syyttää omia asiakkaitaan tai heidän edustajiaan.
Myös se on mielenkiintoinen lause jossa kerrotaan, että tarkastuksessa oli haastateltu vain nykyisiä työntekijöitä, eli onko Nordeasta lähiaikoina erotettu/siirretty henkilökuntaa pois tarkastajien jaloista?

Minua tuo tarkastus ei saa vakuuttuneeksi Nordean vilpittömyydestä.

Kun yksi sormi osoittaa muita, kolme sormea osoittaa itseen päin. Peukalo osoittaa ihan minne sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti