lauantai 10. marraskuuta 2018

Vainko ylioppilaskirjoitukset englanniksi?

Mitä uutta tuhoa hallitusvallassa olevat ovat nyt jälleen suunnittelemassa?
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Sanni Grahn-Laasosen (kokoomus) johdolla (https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/englanninkielinen-ylioppilastutkinto-etenee) , sekä EK Jyri Häkämiehen (kokoomus) johdolla (https://ek.fi/ajankohtaista/lausunnot/2018/04/03/ylioppilastutkinnon-jarjestaminen/) ovat suunnittelemassa englanninkielen nostamista, ylioppilaskirjoitusten kielenä, tasavertaiseksi suomenkielen kanssa. Mihin tämä toiminta tähtää?

EK:n mukaan, se helpottaa asioita, kun hankkitaan osaajia ulkomailta. Suomalaiset eivät enää osaa tai eivät enää kelpaa. On hienoa, että johtokunnat ja johtoportaat koostuvat vierasperäisistä nimistä. Samoin vierastyövoima on edullisempaa kuin kotimainen. Myöskään muualta tulleet eivät uskalla liittyä työntekijäjärjestöihin ja he yleensä osaavat ainakin jokun sanan englantia mutta eivät lainkaan suomea.

EK:n perustelut suorana lainauksena:
"Mahdollisuus suorittaa suomalainen ylioppilastutkinto englanniksi on suoraan vetovoimatekijä, kun Suomeen halutaan pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kansainvälistä osaamista ja osaajia perheineen. Samalla uudistus tarjoaa suomalaisille englannin- tai kaksikielisessä perus- tai lukio/ammatillisessa koulutuksessa olleille nuorille luontevan kielellisen jatkumon. Kolmanneksi englanninkielisellä ylioppilastutkinnolla on edellytykset vahvistaa suomalaista tutkintojärjestelmää kansainvälisesti ja tämä tukee osaltaan suomalaisen lukiokoulutuksen vientiä."

Suomenkieli ja siinä sivussa pakkoruotsi unohtamalla säästetään runsaasti rahaa julkaisutoiminnassa ja saavutetaan omalla oppikijajulkaisu- ja kustannustoimella suuret maailman markkinat. Mitä menetetään? No kansallinen identiteetti mutta mitä arvoa sillä on kun rahassa mitataan? Kokoomus lyö hetikohta selvät sifrat pöytään joka muuta väittää. Venäjä viitoittaa tätäkin tietä "pikkuvelivaltiolleen".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti