Suomen kuvalehden arkistosta (Suomen Kuvalehti 7/2012 (17.2.2012)) löytyy Jacob Södermanin haastattelu suomalaisesta poliittisesta korruptiosta. Missä kulkee poliitisen korruption raja? Koska hyvävelipalkinnot muuttuvat laittomiksi?
Södermanin luulisi tuntevan asian erinomaisesti. Hän toimi SDP:n kansanedustajana vuosina 1972–1982 ja uudelleen vuosina 2007–2011. Oikeusministerinä hän oli 1971. Eduskunnan oikeusasiamiehenä 1989–1995. Hän oli ensimmäinen Euroopan oikeusasiamies ja ajoi virassaan 1995–2003 erityisesti EU:n avoimuutta.
Söderman toimi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana 2003–2005, Helsingin yliopiston konsistorissa 2004–2006 ja Euroopan neuvoston viisaiden ryhmässä 2005–2006.
Omat kommenttini on merkattu sanalla "KOMMENTTI".
Lainaus SK:n artkkelista:
Jacob Söderman:
"Finnair-johtajan asuntokauppa oli korruptiota"
”Suomessa päättäjät sallivat usein itselleen etuja, jotka eivät ole puolustettavissa”, sanoo Jacob Söderman.
Korruptio ei välttämättä ole laitonta, mutta suomalainen eliitti ei aina piittaa kohtuudesta, sanoo entinen laillisuusvalvoja Jacob Söderman. Hän arvostelee myös Stefan Wallinin ja Janne Gallen-Kallela-Sirénin toimintaa."
KOMMENTTI: Muistin virkistämiseksi, lainaus samasta artikkelista edelleen. Lainauksessa Söderman tuomitsee toiminnan, mutta hänellä ei näytä olevan mahdollisuuksia sen tuomitsemiseen lainvastaiseksi. EU:n vaatimaa kyseistä lainkohtaa ei ole Suomeen kirjoitettu vaatimuksesta huolimatta:
"Finnairin Mika Vehviläinen nousi otsikoihin, kun kävi ilmi, että hän oli myynyt asuntonsa eläkeyhtiö Ilmariselle 1,8 miljoonalla eurolla ja jäänyt asuntoon vuokralaiseksi. Työsuhdeasunnon vuokran maksaa Finnair. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas johtaa puhetta Finnairin hallituksessa. Vehviläinen taas istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa...
.. Mikäli julkisuudessa olleet tiedot Finnairin ja Ilmarisen toiminnasta pitävät paikkansa, kyse on korruptiosta. Se saattaa olla hyvän hallintotavan vastaista ja pahimmassa tapauksessa jopa lainvastaista. Tämä on yhteiskunnan kannalta toimintaa, jota valtioneuvoston ei pitäisi hyväksyä. Toisen yhtiön peruspääoma on saatu verorahoista ja toisen yhtiön eläkemaksut kerätään veroluonteisesti.”
SK:n toimittaja haluaa edelleen tarkennusta: "Onko korruptio laitonta?"
Söderman: ”Korruptio-sanaa ei esiinny Suomen laissa ollenkaan. Ensimmäisen kerran se on virallisesti esillä nykyisessä hallitusohjelmassa (huomautus: vasta v. 2012). Korruptiossa on kyse siitä, että henkilö jolla on virka-asema tai vaikutusvaltaa elinkeinoelämässä, väärinkäyttää sitä itsensä tai jonkun toisen hyväksi. Se ei välttämättä ole laitonta, mutta useammin hyvän hallintotavan vastaista.”
HUOMATKAA, poliitikot, joiden tehtävänä olisi EU:nkin velvoituksen mukaan saattaa lakiin kirjattua, että "korruptio on laitonta" - "vaikutusvaltaisen virka-aseman väärinkäyttö on latonta", ei sellaiseen ole ryhtynyt vaan se on kiemurrellut tehtävästään ulos kepulein perustein, pyytäen joka kerta uutta lykkäystä EU:lta, lain toteuttamiselle. Täysin luokatonta toimintaa ja kertoo poliitikkojen kyvyttömyydestä tunnustaa keskinäiset sumplimisensa korruptioksi. Poliittisissa piireissä toteutettuna, sitä kutsutaan "rakenteelliseksi korruptioksi" jossa etuuksia jaetaan toisilleen erilaisten vastaavien hyvävelipalvelusten valuuttana. Kun kahisevia seteleitä ei näy liikkuvaksi, ei oikeislaitos ole halukas asioihin puuttumaan. Tuomioistuimissa ei nähdä "näyttöä", vaikka sitä on jokaiselle täysjärkiselle kansalaiselle nähtävissä yllin kyllin.
Söderman kommentoi edelleen Suomen poliitikkojen morallia:
Toimittaja kysyy SK:n haastattelussa: "Toimiiko Suomessa hyvä veli -verkosto, joka vaikuttaa päätöksiin liike-elämässä ja politiikassa?"
Söderman toteaa vuonna 2012: ”Meillä on yhteiskunnassamme eliitti, joka ei aina piittaa kohtuudesta tai säädyllisyydestä. Esimerkiksi talvimyrskyjen aikaan kymmenet tuhannet ihmiset olivat ilman sähköjä ja jotkut jopa viikkoja. Samaan aikaan lehdissä kerrottiin Fortumin johdon satumaisista palkkioista. VR taas on toiminut jo kaksi talvea todella huonosti ja toteutti sekavan maksu-uudistuksen. Pian VR:ssä päätettiin nostaa johtajien palkkoja asianomaisen ministerin ihmetellessä vieressä.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti