perjantai 25. joulukuuta 2020

Rakennusboomi näkyy ainakin toimareiden palkoissa

 Rakennuslehti: ”katso kuka pomo tienaa 88 kertaa enemmän kuin alaisensa…”

Viime vuoden loppu yllätti rakentajat positiivisesti jahyvä vauhti jatkui myös alkuvuonna.”

Taloustoimittaja Hannu Lättilä on seurannut rakennusfirmojen palkkakehitystä hyvän vuoden tuloksena. Ainakin tulos näkyy pomojen palkoissa. Duunareista ei ole tietoa, koska he ovat halpatyövoimaa ja eri puolilta Eurooppaa ja alihankkijoiden palkkalistoilla. Pääasiassa köyhistä maista, kuten Puolasta, Virosta ja Unkarista.

”Helsingin pörssin yhtiöissä toimitusjohtaja tienaa keskimäärin noin yhdeksän työntekijän edestä, mutta Koneen Henrik Ehrnoorthin kerroin oli viime vuonna 83 ja Caverionin Ari Lehtorannalla 55. YIT:n Kari Kauniskankaan johtajakerroin oli yli 20 eli Caverion koetaan tänään tuon verran arvokkaammaksi paikaksi kuin sen aikoinaan kokoon kasannut YIT.”

Rakennusliike Kojamon Jani Nieminen johtajista seuraavana, ansaitsi 18 kertaista palkkaa työntekijäänsä verrattuna. Asuntoja tarvitseville työntekijöille kohtuuhintaisia asuntoja rakentavasta yleishyödyllisestä VVO:sta, siirtyminen voittoja hamuavaksi pörssiyhtiöksi, on ollut tuottoisaa. Hyötyjä on saanut myös verovapaista osinkotuloista nauttiva ay-liike, ja hyvää oli riittänyt myös Niemiselle.
Ay-liike on poliittisesti miehitetty, joten tiukat suhteet ovat päättäjiin kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti