perjantai 25. joulukuuta 2020

Helsingissä rakennetaan sijoitusasuntoja

 Raju muutos on tapahtunut noin yhden vuoden sisällä:
”Vain murto-osa uusista asunnoista päätyy tavallisiksi omistusasunnoiksi”
Rakennuslehdessä Mikko Kortelainen Kirjoitti 4.12.2020
https://www.rakennuslehti.fi/2020/12/raju-muutos-asuntorakentamisessa-vain-murto-osa-uusista-asunnoista-paatyy-tavalliseksi-omistusasunnoksi/

”Vuokra-asuntokysynnän kasvun takeena on ollut avokätinen asumistukipolitiikkamme, joka on taannut varattomallekin muuttajalle asunnon Suomen kalleimmasta kaupungista. Valtion asumis- ja toimeentulotukijärjestelmä maksaa 7,5 miljardin euron asuntovuokrista kolmanneksen.”
Valtio lappaa asuntosijoittajien taskuun selvää raha.

Asuntosijoittajia varten Helsingin kaupunki, pormestariensa ja vihreiden vetoavulla ja edellisen hallituksen politiikan tuella, on rakentamassa kaupunkialuetta umpeen 7000 asunnon vuosivauhtia. Osmo Soinivaara*) kirjoitti: 3.5.2020! "Cov-19 -epidemia on levinnyt purkauksina siellä täällä. ... Ahtaissa hiihtokeskusten yökerhoissa, kaupungeissa joissa talot on rakennettu tiiviisti ja suuri väestötiheys". Korona leviää tehokkaimmin juuri tiiviisti rakennetuissa kaupunginosissa. Viheralueet ja ilmatila täyttyy kovaa vauhtia ja valtio subventoi kalliiden asuntojen vuokria verovaroin. Omistusasunnosta haaveilevat eivät edelleenkään löydä kohtuuhintaista asuntoa, johon heidän tulonsa riittävät. Osa sijoitusasunnoista pidetään myös tyhjillään, koska ei haluta vuokralaisten aiheuttavan kunnostuskustannuksia, jälleenmyyntiä odottavaan asuntoon.
*) Osmo Soininvaara on vihreiden Helsingin kaupunginvaltuuston edustaja - siis itse päätämässä ollut. "Soininvaara on ollut kaupunkisuunnittelun saralla aktiivinen 1980-luvulta saakka. Jos hänet valitaan, hän lupaa pistää vauhtia asuinalueiden kaavoitukseen ja rakentamiseen." Lainaus: Vihreälanka. Osmon Teot ja puheet ovat kovin ristiriidassa.

Ennen vuokranantajat ovat olleet yleishyödyllisiä ja voittoja tavoittelemattomia, sekä kustannustietoisia rakennuttajia. Asuminen on muuttunut ahneiden ja laiskojen sijoittajien markkinoiksi.  Ostetaan tuotantoa, joka yleensä on tarjolla. Hinnalla ei ole enää väliä, koska valtio maksaa.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran hastattelu 18.12. Suomen Kuvalehdessä: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/marinin-hallitus-yrittaa-keksia-asuntopolitiikkaa-uusiksi-professorit-liian-kallista-ahdasta-ja-pimeaa/. "Voi karrikoiden sanoa, että entisestä keskiluokkaisesta omistusasumisesta on siirrytty suurelta osin valtion tukemaan vuokra-asumiseen"
Kuntavaalien vahvana hokemana on jälleen, ainakin Helsingin seudulla: ”kohtuuhintainen asuminen”.

Rakennuslehti Mikko Kortelainen: ”Artikkelin tiedot perustuvat, kokonaisaloitusten osalta, Tilastokeskuksen lukuihin. Gryndituotannon tiedot puolestaan perustuvat Rakennuslehden markkinakatsauksiin, joiden tiedot on kerännyt STH-Group oy. Asumisoikeusasunnot on katsottu selvityksessä vuokra-asunnoiksi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti