torstai 26. marraskuuta 2020

KAAVOITTAJAN RUMA HARHAUTUSTAPA

 


Kaavassa lukee kaksi neljä- ja yksi viisikerroksinen talo. Korkomerkinnät: maanpinnan taso talo C +9,9 ja harja 27,5m. Korkeus 17,6 m Talot A ja B maan korkeustasot +14 m ja +14,5m ja harjakorko + 28m.
Talojen maisemalliset korkeudet talojen normaaleista havaintosuunnista, näyttäisivät olevan: pihalta katsoen A talo n.13m, B talo 13m ja C talon korkeus Jollaksen tien pinnasta katsoen  korkeimmillaan 14,3m

(Kaava 11.2020 huomautusaikaa 23.12.2020 aatonaattoon) 
Laskeskelin nuo Jollaksen Tonttuvuoren kaavan kerroskorkeudet (kun lähtötaso on tuo suuremmalla merkattu korko maastossa). Sen mukaan jokainen talo olisi noin 4,5 kerrkoksen korkuinen, kun kerroskorkeus on 3m. "Asuinkerrostalon kerroskorkeuden on oltava vähintään kolme metriä." (Maankäyttö- ja rakennuslaki 12 §).
Kuitenkin kaavamerkintöjen mukaan kaksi taloa on nelikerroksisista ja yksi viisikerroksinen? Maan allekko mennään tuossa viisikerroksisessa ja +1,5 metrinen kivijalka nelikerroksisiin? Katso alimmaisista kuvista ratkaisu. 1,5 metrin korkuisia kerrroksia ei siinä nähdä. Kaavoitus ei näköjään, kaavaa määritellessään, ole nyt ottanut kantaa kellarikerrosten määrään, joiden on siis sijaittava maanpinnanatason alapuolella.

Kaavoitus tietää, että 1,5 metristä kerrosta ei yhteenkään taloon rakenneta ja jos 1,5 metriä on kerrostilaa jätetty se tietenkin anotaan täyteen kerroskorkeuteen. Sen mukaan nelikerroksiset talot olisivat valmistuttuaan viisikerroksisia ja tuo viisikerroksinen olisi valmistunut kuusikerroksisena. Näin kaavoitus on aikaisemmin toiminut.

Kun jälleen kerran, mistä tahansa Helsingin kaupungin kaavasta vielä riidellään, kannattaa tämäkin kaupungin, kellaritiloilla keplottelu ottaa huomioon. Nelikerroksiisiksi merkityt talot olisivat olleet rakennusoikeudeltaan lain vastaiset puolikaskerroksineen.
Toisin sanoen kaupungin kaava on merkinnöiltään harhaanjohtava, eikä esitä todellista rakennusoikeutta. Viranomaisen antamasta puutteellisesta informaatiosta löytyy lainkohta: ( Hallintolaki 9 §. )

Tässä on vielä, tämän blogikirjoituksen aikaan, muistutusaikaa 23.12. Jouluaaton aattoon saakka. Jälleen erinomainen ajankohdan valinta kaavaosastolta. Pelaa pois kaikki Joulukiireiset. Toinen tavallinen ratkaisu on laittaa huomautus kesälomien aikaan. 

VIITESUUNNITELMAN TIETOA

Viitesuunnitelma Jollaksentie 64 (5.2.2020)
https://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/2020_kaava/4387_6_viitesuunnitelma.pdf

"Perusratkaisussa esitetään kaavamuutoksen kautta tontille sijoitettavaksi kolmea terassoituvaa ja maastonmuotoihin tukeutuvaa viisikerroksista kerrostaloa".
Viitesuunnitelma helmikuussa.

Tämä kuva on viitesuunnitelmasta helmikuulta. 

  
 Leikkaus viitesuunnitelman mukaan. 
 
Alla kaksi leikkauskuvaa lopullisen kaavaehdotuksen aineistosta.
Kellariin oli upotettu viides kerros puolikellarina ja kahden talon korkeus oli saatu pudotettua. Maanalaisista kerroksista en olisi kovinkaan huolestunut, maan pääliset kerrokset ovat ne jotka maisemaa haittaavat. Oliko maan pinnalle nostetut lisäkerrokset vain taktista neuvotteluvaraa, vaiko jään kokeilua kepillä?



Kaavan esittelyvaiheessa muutosta on tapahtunut siten, että kahdessa talossa maanpinnalle jää ainoastaan neljä kerrosta ja se viides upotetaan kallioon. Tämä kuva noudattaa kaavamerkintää. Korkomerkinnät näkyvät nyt epäselvinä näissä leikkauskuvista. Kellarit ovat pääosin maanpinnan korkeuskäyrien alapuolella joka on lain mukaista.
A talon pihataso +14m ja harja +28m, B talo piha +14,5m harja 28m ja  C talon pihataso 14m, kivijalan nurkat Jollaksen tien puolella +10m ja +14m, harjakorko +27,5m. Oleellisin tieto tietysti on tuo harjakorkeus, ei korko, vaan todellinen maisemallinen korkeus tasoilta, joilla oleskellaan talon lähettyvillä ensisijaisesti. Rinne vaikuttaa havaittuun korkeuteen katselupisteitten kautta. Silloin ei pidä puhua kerroksista.
 
C talon perustuksen maanpinnan korkeustaso Jollaksen tiehen nähden näyttäisi nousevan tienpinnan korkoja korkeammalle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti