Kun tärkeitä infratuottajia myydään ulkomaille, ei siitä yleensä ole mitään hyvää seurannut. Onko mitään takeita, että äänivallan ostanut ranskalainen toimija näkisi suomalaisen infran kunnon tai rakentamisen laadun muuten, kuin rahan kannalta?
Sanotaan, että kauppa tuo "kilpailuetua". Toiko Caruna kilpailuetua? Ei suinkaan. Suuren sähkönjakeluketjun törkeä ylihinnoittelu hinasi kaikkien suomalaisten sähköntomittajien hinnat pilviin. Kun sittemmin valitusten kautta saatiin hintoja kohtuullistettua, ei menetetyistä maksuista saatu mitään takaisin.
(LAINAUS Vasemmistoliitto 5.2.2019) — Erityisesti vastuun Caruna-kaupasta (2013) kantavat Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto (vihr.)). Mukana puuhassa oli myös energia-asioista vastannut ministeri Jan Vapaavuori (kok.) Vasemmistoliitto: https://vasemmisto.fi/caruna-kaupan-salat-julki/.
"Fortumin omistamat (valtion yhtiö) sähköverkot myytiin yhtiölle, jonka taustalla operoivat ulkomaiset pääomasijoittajat." "...Lisäksi on käynyt ilmi, että yritys kiertää veroja..".. Kataisen (kok) hallitus hyväksyi lähes yksimielisesti kaupan. Näin yksimielinen ja käsittämätön päätös saa epäilemään, siirtyikö jotain taloudellisia tai peräkamarisovittuja etuuksia poliittisille yhdistyksille, henkilöille tai poliittisten puolueiden omistamille toimijoille?
Eikö mitään ole opittu tästä, valtiollisesti kriittisten toimintojen yhtiöittämistoimien jälkeisestä "valtiollinen toiminta firmaksi ja firmat lihoiksi" - toiminnasta? Kun suoraan ulos ei kehdattu valtion taholta toimintoja myydä (valtiopetoksen tapaan), se kierrätettiin yksityisen omistajan kautta (2014). Ahlström Capital veti voitot kotiin. Suomen kansa tullee jälleen kaupan selkänahastaan kuittaamaan.
https://yle.fi/uutiset/3-12072509
LAINAUS YLE Uutiset: "... On kuitenkin selvää,
että Ahlström suvun sijoitusyhtiö saa yli puolen miljardin euron
liikevaihtoa tekevästä Destiasta paljon enemmän kuin mitä se itse
maksoi."
"Kun Ahlstrom Capital osti Destian Suomen valtiolta vuonna 2014, kauppahinta oli hieman alle 150 miljoonaa euroa."
On surullista nähdä, kuinka olemme valtuuttaneet, demokraattisella äänestyksellä, joukon valtion (meidän) omaisuutta myyvää, ahnetta porukkaa Arkadianmäelle. Destian kauppa Ahlström Capitalin kanssa leivottiin vuonna 2014 Kataisen hallituksen aikana. https://valtioneuvosto.fi/-/staten-saljer-destia-till-ahlstrom-capital