lauantai 23. marraskuuta 2019

Helsingin tyhjät asunnot ja rakentaminen


Kaupunkimme terävä kärki on ajanut jo vuosia kiivaan rakennustoiminnan asiaa, teemalla: "edullisia asuntoja kaikille". Jos tuon nyt viimeisimmän Hesarin uutisen (23.11.2019 Vapaavuori epäilee tilastoja arvoasunnoissa) mukaan tulkitsen oikein lauseen, sen tulisi olla muodossa: "edullisia asuntoja sijoittajille".

Vapaavuoren maalailema Helsingin asukaskehitys on huimaa ja uusia asukkaita varten on rakennettava asuntoja, jotta he pääsevät maksamaan veroja kaupungille ja käyttämään ja kustantamaan, vihreiden uudet hienot ratikkalinjat ja sillat. Kuitenkin samaan aikaan, Kluuvin alueella on 40% asunnoista tyhjinä. Kluuvi on kehno vertailukohta, koska sielä on asukkaita vain n. 640 kpl (2017). Kaartinkaupungissa tyhjiä asuntoja on joka kolmas (asukkaita 1012kp 2017l). Muita alueita ei esille artikkelissa otettu. Kuitenkin, jos tyhjillään seisovat asunnot olisivat asumiskäytössä, uusien asuntojen tarve olisi huomattavasti vähäisempi. Eihän sellainen käy. On annettava sijoittajien sijoittaa ja rakennusfirmojen rakentaa, näin pyörivät talouden ja politiikan rasvatut rattaat.
Sitä paitsi, kuten Vapaavuori sanoo, ei uskovansa moisia lukuja ja onhan siellä noita diplomaattejakin, joita ei ole rekisteröity asukkaiksi ja monen asunnon omistajia (niitä monen asunnon omistajia eli sijoittajia, jotka odottelevat ainoastaan asunnon arvonnousua).

Hypon raportista 3/2019: "Vuodesta 2005 uusien asuntojen keskihinta on noussut jopa 64 prosenttia, kun vanhoissa nousua on kertynyt vajaa kolmannes. Pk-seudulla hintakasvut ovat uusissa 76 prosenttia ja vanhoissa 55 prosenttia." Kannattaa pitää luukut tyhjinä. Vuokralaisetkin vain sotkevat paikat. Vapavuoren rakennuttamat uudet asunnot ovat kullanarvoisia ja varmoja sijoituskohteita. Köyhät kyykkyyn ja veneen alle, kun rahamiehet metsästävät ansiottomia arvonnousuja.

Miten taloudellisesti kannattavaa Helsingille on, että tällä on rakennettu lähivuodet hullun lailla ja täytetty kerrostaloilla,
vapaita puistoalueita vihreiden johdolla, sekä vyörytetty korkeita kerrostaloja pientaloasutuksen kylkeen, teknisen häädön tarkoituksessa?
Viheralueiden merkitys kaupunkialueella on tutkitusti mielenterveydellinen asia mutta vanhemman väestön tai lasten mielenterveys ei vihreitä kaupunkisuunnittelijoita kiinnosta. Hipsterit sujauttelevat baanojaan polkupyörillä Sipoon korpeen tai Luukkiin, cappuccino termari repussaan.


(Ahtaassa kaupungissa kytee mielenterveydelliset ongelmat, viimeisimpien tutkimusten mukaan https://www.hs.fi/tiede/art-2000006014291.html suora linkki tanskalaisen tiedelehden artikkeliin https://www.pnas.org/content/116/11/5188).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti