"Asemakaava ja asemakaavan muutos on kumottu
AK, Asuinkerrostalojen korttelialueiden 49317 ja 49318 osalta
(Korkein hallinto-oikeus 30.10.2020 t 4164)."
Helsingin kaupunkisuunnittelun selostus
https://kartta.hel.fi/?sukkaId=HEL%202020-012980
Ihme on tapahtunut. Ei ole tiedossa mihin Kruunuvuorenrannan osakaavan kumoaminen KHO:ssa itseasiassa perustui.
Yleensä kaavoja ei KHO:ssakaan kumota, olipa niissä kuinka paljon lainvastaista toimintaa tai sisältöä tahansa. En ihan heti lähde uskomaan, että luonnonsuojelu, olisi se peruste. Viheralueiden suojelu ei ainakaan aikaisemmin ole vaikuttanut hallinto-oikeuksien päätöksiin. Asutus Kruunuvuorenrannassa oli vielä niukkaa, siinä vaiheessa, kun kaavavalitus oli edennyt oikeusasteisiin. Ehkä kyseessä oli käsienpesun tapainen ratkaisu, aikaisempien oikeusmurhien kannustamana? Ehkä aluetta rakentamaan aikova grynderitaho ei ollut riittävän vakavarainen? Ehkä poliittisissa puolueissa (jotka kaavoitusta ovat olleet tekemässä) oli edellistä kaavaorganisaatiota vastaan nousseita erilaisia intressejä. Ehkä entisen kaupunginjohtajan Jussi Pajusen lenkkipolku olisi tullut liian lähelle kerrostaloja?
Alla olevassa kuvassa on korkeimmassa hallinto-oikeudessa kumoutuneiden
korttelien 49317 ja 49318 sijainit kaava-alueella (punaiset ruksit). Lopullisessa kavassa (vasemmalla) korttelien pohja-ala on kutistettu noin puoleen alkuperäisestä. Kerrosmäärät ovat muuttuneet neljä ja viisikerroksiisiksi aikaisempien neljän ja kuuden kerroksen sijasta. Siis neljä-viisi kerrosta luonnonpuistoa vasten. Näin inhimillistä ei rakentaminen ole ollut pientalojen rinnalla. Tosin, kun tyyli on sama, kuin pientaloalueen reunamilla, on syytä laskea lisäksi mukaan "piilotettu", rakennuslain mukaan asuinkerros -kivijalkakerros, joka tarkoittaa käytännössä maksimissaan kuusikerroksisia taloja? Kuvan alla kerrotaan lisää talojen todellisista korkeuksista.
Kun katsoo kuvassa olevia korkeustietoja (eri kaavoissa hieman erilailla merkitty), korkeuksina taloille näyttäisi olevan 27-30 metriä. Tämä tarkoittaa käytännössä (3m per kerros) noin 9 - 10 kerrosta, Tämä tukee aikaisempaa "kivijalkakerroksen" lisäämistä korkeuteen + lopullinen harjakorkeus? Joissakin kaavoissa esitetään vain kerrosmäärä ja sen perusteella ei talojen korkeudesta voi sanoa mitään. Kaavoittajan ilmeisenä tarkoituksena on johdonmukaisesti hämärtää rakennusten todelliset korkeudet. Tässä kaavassa korkeudet kyllä näkyvät, vaikka eivät täsmääkään ilmoitettuihin kerrosmääriin. Miksi kaavamerkintöjen esitystapoja ei voida standardisoida, kun esim. Helsingissä kaavoitusta hoitaa vain yksi instanssi? Vastauksena lienee:"silloin ei voida paikallisia asukkaita enää hämätä".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti