lauantai 20. heinäkuuta 2024

Viheralueiden merkitys kaupungissamme

KYMP:in (Helsingin kaupunkiympäristön toimiala) merkillinen suhtautuminen Helsingin viheralueiden käyttöön rakennusmaana, askarruttaa asukkaita. Vetovastuussa olevat vihreät, tuntuvat unohtaneen aatteensa päästyään Helsingissä vallankahvaan.

Hallituksesta toiseen Kokoomuksella on ollut työrukkaspuolueitten edustajia likaamassa kädet puolestaan.
Vihreät hoitaa kaupunkisuunnittelun yltiörakentamisen roiskeet ja persut ottavat vastaan yleispolitiikan iskut. Teflonpuolue Kokoomus ohjailee hommia taustalla ja kannatus nousee, kun muilla laskee.

Tämä seuraava kannanottoni perustuu eri lehtien ja muiden uutislähteiden artikkeleihin ja omiin havaintoihini.

Kaupungin viheralueiden tulee sijaita asutuksen yhteydessä. Vain siten niillä voi olla asukkaille merkitystä millään mittarilla. Se ajatus, että kaupunkia yliarkennetaan, jotta luontoa säästyisi ei toimi. Asukkaitten pahoinvoitiin on osoitettu syy-yhteys viheralueiden pienenemisestä asuinalueilla.

- viilennys (puu ei varjosta kaupunkitilaa, jos se on parin kilometrin päässä metsässä)

- mielenterveys (autoton ihminen ei pääse metsään (tai puistoon), kun se sijaitsee kaukana)

- fyysinen terveys (auton käyttö etämetsään pääsemiseksi, vähentää asukkaitten liikkumista jalan ja lisää päästöjä)

- hiilen sitominen  (hiiltä tulisi sitoa puilla ja viherkasveilla ensisijaisesti siellä, missä sitä muodostuu)

- hapen muodostus (fotosynteesin (kasvien) tuottamaa happea tarvittaisiin kaupunkien asutusalueilla)

-------------------------------ARTIKKELEITA AIHEESTA------------------------------

Kaupungin viheralueet ja hiilidioksidin sitoutuminen
Viherympäristöliitto » Viherympäristö-lehti » Artikkelit » Jutut » VY 2/2021 »https://www.vyl.fi/viherymparisto/lehdet/jutut/vy-2-2021/kohti-hiiliviisasta-kaupunkivihreaa/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tuore-raportti-ilmastonmuutos-on-elinikainen-terveysriski-lapsille-tutkijat-pelkaavat-sen-uhkaavan-kokonaisen-sukupolven-terveytta/7624522#gs.buov7z
Julkaistu 14.11.2019 06:31 MTV UUTISET – STT
"Ilmastonmuutos uhkaa kokonaisen sukupolven terveyttä, jos fossiilisia polttoainepäästöjä ei leikata välittömästi. Tämä käy ilmi julkaistusta Lancet Countdown -raportista." https://www.lancetcountdown.org/2019-report/

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5510934 
Jukka Hämäläinen 19.11.2022
"Viheralueet Helsingissä, per henkilö.
Näin paljon Helsingissä on metsää asukasta kohti –Kaupunkivihreä vähenee rakentamisen myötä"
"Järjestyksessään toinen lumo-ohjelma (2021–2028) pyrkii turvaamaan monimuotoisuuden. Visiona on, että tärkeät laajat viheralueet säilytetään ja samalla niiden välisiä yhteyksiä kehitetään, jotta kasvit ja eläimet pääsevät liikkumaan luontaisesti."

(MIELENTERVEYS)

Viheralueet ja mielenterveys
https://hri.fi/data/fi/showcase/helsingin-vihertiheys
"Helsingin viherverkosto perustuu laajoihin viheralueisiin eli vihersormiin. Kaupungin pinta-alasta 40 % on viher- tai virkistysaluetta ja metsän osuus on noin 20 %. Kaupunkirakenteen tiivistyessä osa täydennysrakentamisen paineesta kohdistuu viheralueille."
"Saavutettavuus on yksi viher- ja virkistysalueiden laadun mittari. Lähipuistojen hyvänä kävelyetäisyytenä voidaan pitää 150 metriä ja laajempien kaupunginosapuistojen tai puistometsien 300 metriä. Tämän kartan avulla voit arvioida Helsingin viheralueiden saavutettavuutta ja sijaintia suhteessa asukastiheyteen."

https://aaltodoc.aalto.fi/server/api/core/bitstreams/424c5ab4-64ed-45e5-af21-14cf8a1cf0b3/content
Viheralueiden vaikutus mielenterveyteen kantakaupungissa
Kandidaatintyö 12.5.2022 Aleksi Vähäkangas (OTE TIIVISTELMÄSTÄ:)
"Nykypäivän yhteiskunta ja ympäristöolosuhteet ovat yhä kuormittavampia ihmisille psyykkisesti. Tästä syystä mielenterveyshäiriöt ovat kovassa nousussa. Pandemian aikana sisällä vietetty aika lisääntyi ja viheralueiden merkitys kasvoi. Kaupungistumisen myötä, rakennetun ympäristön tulee sopeutua lisääntyviin asuntotarpeisiin. Kantakaupungissa haastetta ratkotaan täydennysrakentamisella. Kaupunkirakenteen tiivistyessä viheralueille jää vähemmän pinta-alaa ja luontoon pääsy on yhä rajoittuneempaa. Tiedämme, että luonnon hyvinvointi on edellytys kaiken elämän hyvinvoinnille." 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vain-puolen-tunnin-kavely-puistossa-voi-parantaa-keskittymista-ja-kohottaa-mielialaa-katse-kannattaa-nostaa-maasta/8378206#gs.bun61m
"Vain puolen tunnin kävely puistossa voi parantaa keskittymistä ja kohottaa mielialaa –"
Sanna Pietiläinen sanna.pietilainen(at)mtv.fi
"Ihmisen ei tarvitse mennä yksin patikoimaan päiviksi metsän siimekseen rauhoittaakseen mieltään. Tutkimuksissa on todettu jo kaupunkipuistossa oleilun vaikuttavan myönteisesti mieleen monella eri tavalla."
"30 vuotta luonnon merkitystä ihmisen mielenterveyteen tutkinut psykologian professori Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta kertoo lyhyenkin luonnossa oleilun parantavan mielialaa, muistia ja unen laatua."
"– Tutkimuksissa on kävelty tai istuttu puistossa noin 30–45 minuuttia ja sen jälkeen ihmiset ovat selviytyneet paremmin keskittymistä vaativista tehtävistä. Lisäksi lyhyet luontokäynnit muuttavat tunteita myönteiseen suuntaan ja vähentävät stressiä, Korpela sanoo."

(TERVEYS)

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/asutko-viheralueen-lahella-nain-se-voi-vaikuttaa/8436348
Valpuri Haapala valpuri.haapala(at)mtv.fi
"Puistot, luonto ja viheralueet saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella hidastaa ajattelutoimintojen heikentymistä. Muistiin ne eivät välttämättä vaikuta, mutta hyödyt näkyvät muilla kognitiivisten toimintojen alueilla."
"Aiempien tutkimusten perusteella luonto, metsät ja viheralueet voivat muun muassa vähentää stressiä, parantaa mielialaa, lisätä liikuntaa ja laskea sydämen sykettä."
"Laajimmaksi laatuaan tituleeratun tutkimuksen mukaan kaupungeissa pitäisi olla enemmän viheralueita, sillä sellaisten lähellä asuminen pidentää kaupunkilaisten ikää."
"Lisäksi viheralueet lisäävät luonnon monimuotoisuutta sekä auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta, tutkijat huomauttavat tiedotteessa."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ennatyskuumuus-huolestuttaa-helsinkilaisia-olen-ihan-kauhuissani/8970282#gs.bup2mr
Julkaistu 08.07.2024 19:16 Sini Törrönen sini.torronen(at)mtv.fi
"Suomalaiset ovat huolestuneita ennätyksellisestä kuumuudesta, ja toivovat päättäjiltä enemmän tekoja ilmaston eteen."

(Puun suoma varjo alentaa ympäristön lämpötilaa vain pakallisesti. Puuston on oltava siellä missä ihmisetkin.)

(TERVEYS)

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ilmastonmuutokseen-pitaa-sopeutua-suomessa-jo-nyt-tarvitaan-erityistoimia-pohjoisessa-ja-merkittavia-toimia-taalla-etelassa/8968522#gs.bup9iz
"Kiireellisintä olisi varautuminen henkeä ja terveyttä uhkaaviin muutoksiin. Hellekuolemien määrän on arvioitu 10-kertaistuvan vuoteen 2050 mennessä."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaistutkimus-selvitti-puistoissa-ja-metsissa-kayskentelyn-vaikutusta-paakaupunkilaisten-terveyteen-pelkka-viheralueen-laheisyys-ei-riita/8620196#gs.bun1zo
"– pelkkä viheralueen läheisyys ei riitä"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaistutkimus-selvitti-puistoissa-ja-metsissa-kayskentelyn-vaikutusta-paakaupunkilaisten-terveyteen-pelkka-viheralueen-laheisyys-ei-riita/8620196#gs.bx0q0i
UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE Julkaistu 27.01.2023 09:13
"Suomalaistutkimuksen mukaan puistoissa ja metsissä käyskentely parantaa kaupunkilaisten terveyttä."


1 kommentti:

  1. X Lauttasaarelaisena sanon: aikamoisen onnistunut kaupunkiympäristö oli1980..

    VastaaPoista