keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Rakennuttajan mielestä sisäilma ei ole ongelma

Olen tässä blogissa ottanut esiin aiemminkin tämän 2015- jälkeisen rakennusboomin aikaisen "hutilointirakentamisen". Paljon rakennettiin mutta heikolla ammattitaidolla, koska ammattilaisia ei riittänyt työmaille.

Helsingin uutiset kertoi 15-16 helmikuuta lehdessä jälleen yhdestä pikarakentamisen aiheuttamasta ongelmasta, josta asukas ja rakennuttaja ovat eri mieltä. Asunto sijaitsee Hopealaaksossa (Laajasalon Kruunuvuorenrannassa).

Asunnossa on sisäilmaongelma jota ei toistaiseksi, useista huomautuksista huolimatta, ole saatu asianmukaiseen kuntoon. ATTn tiimipäällikkö kertoo, että ongelma liittyy ilmastointijärjestelmän säätöön, jota ei vuoden aikana ole saatu säädettyä oikeaksi.
Rakennuttaja on Helsingin asuntotuotantotoimisto (ATT) ja urakoitsija, Lujatalo Oy.
Toistakymmentä asukasta on valittanut hajuongelmasta ja osissa asunnoista, ikkunaväleihin muodostuvasta huurtumisesta. Huurtuminen kertoo sisäilman kosteudsta ja sisäsuunnasta vuotavasta ikkunasta. Mahdollisesti osallisena on vääränlainen ikkunoiden tiivsteasennus tai/ja sisätiloissa vallitseva ylipaine?

Tutkimustuloksen mukaan ikkunaongelmasta on valittanut suuri osa asukkaista mutta ATT:n tiimipäällikkö puolestaan väittää, että enemmistö on ollut asuntoihinsa tyytyväisiä.
Reklamaatio oli tehty jo 2018 lopulla mutta asia ei ole toistaiseksi edennyt haittaa poistavin toimenpitein. Asumisterveyshaitta tulisi lainmukaan tutkia viipymättä. Isännöitsijä Jouni Lehikoinen toteaa että:"ATT on ehkä huonoin ja välinpitämättömin rakennuttaja, johon olen ikinä törmännyt".

ATT.n tiimipällikkö Johan Hellberg puolestaan kertoo, kuinka he ovat oleet hyvin aktiivisia. MUTTA mitä sitten on saatu aikaan, epäonnstuneen säätämisen lisäksi, näiden n. 12 kuukauden aikana? Tutkimusta on vasta tilattu ongelmahuoneistoon, "lähes 10.000 euron edestä". Asunnossa on myös käynyt ympäristöterveysyksikkö 30. tammikuuta, eikä todennut sisäilmaongelmiin viittaavia hajuhaittoja. Kuitenkaan asunnossa ei sen omistaja ole voinut asua, terveydelliisistä syistä, mutta muualla kyllä. Käynti ei tarkoita asumista ja altistumista. Kysessä on Hitas-asunto.

Koska asunnon osoitetta ei ole tiedossa, ei asuntoa voi verrata aikasemmin uutisoituun vesivuotoon eräässä Kruunuvuorenranna talossa. Se kertoo kuitenkin, että ongelma ei ole alueen rakennuksissa yksittäinen.https://politiikkaajapropagandaa.blogspot.com/2019/08/helsingissa-on-sahlarakentamisen.html
"Nykyisen rakennusboomin hutilointirakentamisesta muistuttaa keväällä 2019 sattunut Kruunuvuorenrannan puolivuotiaan talon runsas kattovuoto". https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006104854.html

2 kommenttia:

  1. Harmillista että noita sisäilmaongelmia on. Itse omakotitalon asujina ollaan saatu tehtyä ilmastointi juuri niin hyväksi kuin voi, mutta toista se on kerrostaloasujilla. Olen kuullut myös monista uusista kerrostaloista joissa tuo säätö puoli ei ole ihan kunnossa. https://www.iv-lipasti.com/tuotteet/kanavat-ja-liittimet

    VastaaPoista
  2. pian 2,5v talon valmistumisesta - ilmanvaihto ei edelleenkään ole kunnossa. As. Oy:n tilaamat asiantuntija löysi ongelmia säädöistä ja ilmanvaihdon ohjauksesta... Ikävä kyllä tuo ilmanvaihto on vain jäävuoren huippu.

    VastaaPoista