torstai 4. helmikuuta 2021

KUNTAVAALIT LÄHESTYVÄT OLE VALMIS

Nyt keskustellaan siitä, pitäisikö kuntavaalit siirtää syksyyn keväältä koronarokotusten viivästyessä. Kannattaa harkita asiaa pariinkin kertaan.
Jos vaaaleja ei siirretä ja rokotukset myöhästyvät (kuten on uutisista kuultu), ikääntyvät jäävät kotiin ja ovat huonoja verkkopalvelujen käyttäjiä ja äänestystulos tulee vinoutumaan. Demokratia ei toteudu.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä vaaleja ei siirretä. https://yle.fi/uutiset/3-11774830
Vaalien siirron virkamiesehdotuksen esille tuonut Timonen: "Timosen mukaan esitys perustui kokonaisarviointiin, johon vaikuttivat erityisesti terveysturvallisuusriskit."
"Henrikssonin mielestä on hyvä, että virkamiehet tuovat oman näkemyksensä esiin, mutta poliittiset päättäjät tekevät lopulta päätöksen." Tarkoittaa että poliitikkojen silmille ei virkamiesten sovi hyppiä.
"– Minusta ja puoluesihteereistä vielä ei ole aika tehdä päätöstä vaalien siirtämisestä, vaan vaalit pidetään. Terveysturvallisuuden eteen tehdä edelleen töitä. Valmistelu jatkuu, Henriksson sanoo."

Ottaako Henriksson ja puoluesihteerit nyt huomioon, että pelkkä tartunnan uhka, huolimatta "järjestelyistä", estää turvattomuutta tuntevien äänestyksen.
Professori "Paloheimo arvioi Ylen haastattelussa, että koronaan liittyviä turvallisuusohjeita on hyvin vaikea noudattaa äänestyspaikoilla. Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että osa ihmisistä jättää äänestämättä."

Suurin pelko on lienee se, että radikalisoituneitten puolueitten kannattajat (jotka eivät piittaa koronaturvallisuudesta) vääristävät demokraattisen tahdon.

Ikääntyvät ovat yleensä puolueuskollisia, koska tuntevat, mitä asioita puolueet ajavat henkilöistä riippumatta (sen sanelee puoluekuri) ja nuorempaa osaa kuntalaisista on helpompi ohjailla henkilöiden (vaalilupausten) perässä. "Kauniit" ja "kuuluisat" ehdokkaat saattavat kerätä runsaasti ääniä ilman omia tai puolueensa ansioita (ja ajaa asioita jopa äänestäjää itseään vastaan). Rahakkaammat puolueet ja ehdokkaat ovat etulyöntiasemassa mainonnan ja medianäkyvyyden ansiosta.

Kannattaa myös muistaa, että vaalikoneiden tulos perustuu ehdokkaiden itse vastaamiin kysymyksiin, eli vastaukset ovat suoraan heidän vaalipropagandastaan. Todellinen toiminta näkyy ainoastaan eduskunnan äänestyksissä, joita äänestäjät eivät jaksa seurata. Eduskunnassa esitetyt "palopuheet" ovat yleensä esiintymisluotoisia.

Helsingin kaupunginvaltuustossa istuu nyt puolueista: Kokoomus, 24. Vihreät, 21. Sosialidemokraattinen puolue, 12. Vasemmistoliitto, 10. Ruotsalainen kansanpuolue, 5. Perussuomalaiset, 5
Tällä valtajaolla olemme nähneet Helsingissä ennätyksellisen, asukkaiden mielipiteistä piittaamattoman, viheralueita täyttävän rakennusbuumin, jota on orkestroinut pormestari Vapaavuori (KOK). Uudet asunnot menevät pääosin sijottajille ja varakkaille. Ei uusperheet ja nuoret niitä pysty ostamaan ja markkinatasoiset vuokrat estävät jopa vuokra-asumisen. Edullisten, valtion tukemien vuokra-asuntojen omistuksista on myös syntynyt keinottelua. Jos tämä on hyvä suunta, äänestä Kokoomus ja Vihreät kaupunkimme johtoon. Muussa tapauksessa, valitse muutos muitten puolueiden kautta. Käytännön toiminta ratkaisee ei vaalilupaukset.

Jos et ole tyytyväinen nykyiseen asiainhoitoon kunnassasi, harkitse tarkoin ketä äänestät  kuntasi päättäjistöön. Iltalehden pääkirjoitus evästää myös äänestäjiä.

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/959ea472-030f-4ce4-b8d4-e9210ac5a65a?fbclid=IwAR0_11AItrM1JodgRkfHc7wTwtrM9fZbvb1hi4gFpCoDGz24Qm08WExbcig

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti