keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Neljäsosa suomalaisista tukee korruptiota

YLE Uutiset:11.1.2020 "Selvä enemmistö suomalaisista ei hyväksy korruptiota – runsas neljännes hyväksyyNaisista rahan tai lahjan tarjoamisen tuomitsee useampi kuin miehistä. Nuorilla on väljempi moraali kuin iäkkäillä."

Mielenkiintoista myös on, että poliitikoista vihreiden joukossa ollaan suvaitsevimpia korruptiolle. Pyöriikö vihreiden talous korruptiolla? Voi helposti päätellä, että Helsingin kaavoitusvetäjänä toimivat vihreät ovat erinomaisissa väleissä rakennusteollisuuden kanssa. Rakennusteollisuus on myös voimakkaimmin piilokorruptoitunut teollisuuden ala Suomessa.

Lainaus Ylen uutisista: "Vihreiden tukijoista neljännes ilmoittaa, että rahan tarjoaminen on joskus hyväksyttävää, ja reilu kolmannes on ymmärtäväinen vastapalvelukselle.
Keskimäärää enemmän korruption tuomitsevia mielipiteitä on puolestaan vasemmistoliiton, keskustan ja kokoomuksen kannattajissa."

Ihmettelen Kokoomuksen osuutta. Kokoomus on yritysjohtajien, ylempien toimihenkilöiden ja yleensä hyvinvoivan kansanosan puolue. Niiden, jotka tekevät sopimuksia yritysmaailmassa, mm. korruptoituneimmaksi tiedetyllä rakennusteollisuuden alalla. Olisiko niin, että koska kysely on tehty "kannattajien" keskuudessa, yritysten johtohenkilöiden tai varsinaisten poliitiittisten toimijoiden "tietämystä" ei ole otannassa? Tai sitten puolueen kannattajat puhuvat tutkimuksessa, Trumppimaisesti, vastoin todellista luontoaan. Tämä on spekulaatiota, tutkimus ei sitä ole. Virhemarginaaliksi kerrotaan normaalit +-3%. Demograafista profiilia ei tutkimusotannalle kerrottu (siis minkälainen yleisö tutkimukseen osallistui). Ikäjakauma on tiedossa.

Toinen suorastaan järisyttävä tieto on, että kyselytutkimuksen tuloksena yksi neljännes vastanneista hyväksyisi korruption. Jos skaalataan tutkimustulos koko kansaan, Suomen 5,5 miljoonasta asukkaasta 1,37 miljoonaa kannattaa korruptiota. Olemme kaukana rehellisestä ja korruptoitumattomasta maasta. Käytännössä on mahdollista olettaa, että tuo neljäsosa Suomen kansasta on mukana jonkinasteisessa käsienpuristelu-korruptioringissä, tai ainakin on valmiina sellaisiin liittymään.

Lainaus Ylen uutisista: "Enemmän kuin neljännes tohtisi luvata jonkinlaista vastapalvelusta seuraamuksen välttämiseksi tai saadakseen itselleen suotuisan päätöksen. Viidesosa voisi ajatella tarjoavansa rahaa tai lahjan jossain tilanteessa."

Poliitikoista tämä on tiedetty jo aikoja mutta voiko 1,37 miljoonaa kansalaista olla poliittisessa toiminnassa, rakennusteollisuudessa ja yleensä sopimuksia neuvottelevissa yrityselimissä mukana?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti