Suomen Kuvalehti 17/2020 kertoo Kokoomuksen pj:n Petteri Orpon ottaneen esille persutuslakituomioistuin hankkeen.
Loistavaa. Ainoastaan esilleotossa huolestuttaa muutama seikka:
1) ehdottaja on kokoomuslainen joka on huolissaan siitä, että perustuslakivaliokunta on kahdesti kaatanut SOTEn. SOTE oli suuri kaappausyritys terveydenhuollon yksityistämiseksi. Tarkoittaa rahansiirtoa yksitysille terveydenhuoltopalveluille, joista on jo ikäviä seurauksia ollut tuossa alkukuohunnassa.
2) ehdotusta tukee toinen kokoomuslainen, presidentti Niinistö.
3) jos Kokoomus on perustuslakituomioistuinta puuhaamassa, niin kuulostaa siltä, että siitä saadaan kokoomuslainen käsikassara demokraattista perustuslakivaliokuntaa suitsimaan. Ei kuulosta demokraattiselta.
Antti Kurvinen (kepu) kertoo SK:ssa miksi: "Tulkinnoissa on aina kyse arvoista. Perustuslakituomioistuimessa tuomareiden arvopohjat saattaisivat vaikuttaa päätöksiin".
Tuomareiden arvopohjat ovat tunnetusti, valtaosin kokoomuslaiset.
Tästä syystä ammattituomareita ei voisi kokoonpanossa olla kuin vähemmistö ja heidänkin arvopohjat (poliittiset ja sosiaaliset verkostot) tulisi voida tunnistaa. Jäsenkirjatunnistus ei ole riittäävä. Loput tuomioistuimesta olisi valittava esim. yliopistoista ja aina tarvittavien, eri ammattikuntien asiantuntijoista, maalikkotuomareista. Tällainen tuomioistuin tuskin enää kiinnostaa Kokoomusta, sehän voisi tehdä Orpon/Niinistön arvopohjan vastaisia päätöksiä.
Perustuslakituomioistuimen tulisi olla se ylin ja todella poliittisesti riippumaton elin, jolla olisi valta oikaista perustuslainvastaisia tuomioita ja päätöksiä. Tällä hetkellä tuomarit naureskelevat perustuslaille, koska sen toteutumista ei valvo kukaan.
Odottelen mielenkiinnolla mitä on tulossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti