keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Valtakunnansyyttäjä Kuusimäki kritisoi ministerisuojaa

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki / HS viikko 09/2021

Eläkkeellä oleva Kuusimäki kritisoi ministereiden korotettua syytesuojaa ja ehdottaa sitä poistettavaksi. Miksi perustuslain vastaisesti toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset?

Kuusimäki nostaa esille GRECON vaatimukset Suomen lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.  GRECO:ssa on ihmetelty, miksi Suomessa ministerillä, korruptiotyyppisten virkasyytejuttujen syytekynnys pidetään muita virkamiehiä korkeammalla? Muutenkin Suomen lainsäädäntöä koskevaista GRECO:n velvoitteista ainoastaan osa on toteutettu.  (Kommentti: eihän täällä ole edelleenkään sitä vallan väärinkäytön kriminalisoivaa lakia, jota on vaadittu GRECO:n toimesta vuodesta 2002 lähtien).
Euroopan unionissa Suomi on vaatimassa jäsenmailta kansalaisten tasavertaista, lainmukaista kohtelua mutta ei pysty itse säätämään lakejaan tasavertaisiksi.

Poliittinen päätäntä pitäisi myös erottaa oikeuslaitoksesta. Tällä hetkellä vallan kolmijako ei toteudu tai ainakin se on sekava Suomessa. Perustuslakivaliokunta on poliittisesti edustettu elin.
”Kuitenkin täällä edelleen pidetään empimättä hyväksyttävänä tilannetta, jossa jopa korruptiotyyppisten virkarikosasioiden syyteharkinta kuuluu riippumattoman syyttäjäkunnan sijasta poliitikkojen tehtäviin silloin, kun tekijäksi epäiltynä on ministeri.”

(Kommentti: käytännöllisesti katsoen, kaikki virkavirheitä käsittelevät elimet, on poliittisesti nimitetty. Se tarkoittaa, että poliittisten järjestöjen suojeluksessa tapahtuvat korruptiorikostapaukset, jäävät pääosin tuomitsematta, oli lakia taikka ei).

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti