torstai 11. maaliskuuta 2021

Onko Helsingin kaupunkisuunnittelu ulkoistettu rakennuttajille?

 YLE:n uutiset kertoivat arkkitehtiryhmän huolesta, että Helsingin kaupunkisuunnittelu (Vihreitten Sinnemäen ja Kokoomuksen Vapaavuoren johtamana) kulkee gryndereiden talutusnuorassa. Tällainen rakennuttajien edunajamisen into tuskin syntyy tyhjästä?

Lainauksia YLE:n artikkelista:
"Joukko arkkitehteja syyttää Helsinkiä rakentamisen salamyhkäisyydestä ja “uuskorporatismista” – tuore kirja: tulevaan jättiareenaan liittyy kytkykaupat, Tuoreen kirjan mukaan kaupunkisuunnittelu on ulkoistettu Helsingissä sijoittajille ja rakennuttajille."
"Arvostelun kohteena ovat muun muassa Eteläsataman uudisrakentaminen ja Olympiastadionin viereen suunniteltu jättiareena Helsinki Garden. Niiden lisäksi kirjassa arvostellaan muun muassa pilvenpiirtäjiä, joita suunnitellaan Keski-Pasilaan ja joita on jo noussut Kalasatamaan."

Arkkitehdit jakavat Helsingin asukkaiden huolen ilmiöstä, joka on ollut jo pitkään näkyvillä. Helsingin uuden, epämääräisen yleiskaavan innoittamana, rakennustoiminta on villiintynyt puistoihin, arvokkaisiin kulttuuriympäristöihin ja jopa vapaa-ajanviettoon tarkoitetuille alueille, kuten urheilupuistot. Vaikutelmaksi on syntynyt, että kaavan rakennusoikeuksista päättävät rakentajaorganisaatiot, eivät kaupunkisuunnittelijat. Kaavoitusosasto käynnistää kaavamuutoksen toisensa perään, gryndereiden vaatimuksesta. Kaupunkiympäristön toimialaa johtaa arkkitehti Mikko Aho, jonka tulisi kaupunkisuunnittelua ymmärtäävänä ohjata villiintynyttä rakentamista.

Koronaepidemian opetuksia on mm. että epidemia voi hyvin ja leviää nimenomaan tiiviisti rakennetuissa ympäristöissä. Samoin, rakentamisessa ei oteta huomioon liisääntyvän asukasmäärän virkistäytymistarpeista. Niistähän ei ilmeisesti makseta? Raha ratkaisee.

Toivoni mukaan kunnallisvaaleissa kaupunkimme johto vaihtuisi inhimillisempien arvojen suuntaan. Kirsi Piha olisi saattanut tuoda kaivatun muutoksen pormestarina. Jeesmies Juhana Vartiainen noudattelee entistä "Orpon" linjaa. Tosin yhdellä sun toisella puolueella on taipumusta liimautua rakennusfirmojen kylkeen tukirahoituksen toivossa, unohtaen, keitä he edustavat kaupunkimme johdossa.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti